Чи чекати на віялові відключення або блекаути: інтерв’ю з Германом Галущенком

Попри масовані ракетні атаки, зокрема, на Трипільську ТЕС, наша енергосистема тримається. Поки що відключення світла відбуваються лише в окремих регіонах. Чи чекати на віялові відключення по всій країні або навіть блекаути? Інтерв’ю з міністром енергетики України Германом Галущенком далі.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Пане міністре, дякую, що знайшли час на інтерв’ю. Україна пережила кілька масованих ударів по енергетиці. У яких регіонах ситуація найскладніша?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Ситуація складна. І перш за все тому, що на деяких об’єктах досі ми навіть розбираємо завали. Тому що величезні пошкодження, до того ж є об’єкти, які ворог атакував декілька разів. Відповідно, це займає набагато більше часу – дістатися устаткування, щоб верифікувати пошкодження. Але ситуація сьогодні складна. І якщо по регіонах, то знову ж таки, це Харків і Харківська область. Ситуація там складна, застосовуються відповідні графіки. Це зумовлено, все ж таки, близькістю до ворога і можливістю завдавати ударів по території росії балістичним озброєнням.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Міністерство енергетики заявляє про те, що з’являється вже певний дефіцит в енергосистемі. Для того, щоб нівелювати цю проблему, застосовується екстрений імпорт з Європи. Скажіть, як ця система взагалі працює і, якщо можна говорити, з яких країн нам надходить така допомога?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Це сусідні країни, з якими ми межуємо й маємо відповідні інтерконектори. Питання в тому, що в нас є сьогодні доведена максимальна можливість для імпорту 1.7 гігават, які ми можемо імпортувати в Україну. Буквально на цьому тижні я спілкувався з Єврокомісаром ЄС. Ми апелюємо до наших партнерів, щоб збільшити таку можливість. Технічно вона існує, відповідне рішення має бути ухвалене. І є запевнення, що вони будуть підтримувати таке рішення. Тобто насправді можливий механізм імпорту. Крім цього, є години, наприклад, пікові, коли ми набираємо максимально цей імпорт, і ми якраз проводимо зараз роботу з підприємствами, з бізнесом – для того, щоб вони максимально контрактували імпортну електроенергію на пікові години чи взагалі для свого споживання. Уряд ці рішення ухвалив. Ми використовували ще той досвід у 22-23 роках, коли ми тоді прийняли рішення: якщо підприємство імпортує електроенергію, оскільки це додатковий обсяг електроенергії в нашу об’єднану систему, то ми не застосовуємо для таких підприємств графіків. Відповідно, тоді було рішення, що треба 100% споживання, відповідно суб’єкт-об’єкт бізнесу. Сьогодні ми дійшли до 50%. Тому я якраз закликаю, що всі підприємства і бізнес мають максимально використовувати можливості для імпорту, щоб ми збільшували обсяг електроенергії в себе.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Графіки відключень застосовуються в деяких регіонах нашої країни, зокрема, в Харківській області. У яких іще регіонах такі відключення можливі? Чи можливо це, наприклад, в столиці?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Все залежить від обсягу ударів і подальший масштаб їх впливу на енергосистему. Тобто, на жаль, нема ніяких сумнівів в тому, що вони будуть продовжуватись. Безумовно, лівобережна частина України, вона більш вразлива через цілу низку причин. Але знову ж таки, я хочу сказати, бо зараз дуже багато з’явилося експертів. Всі розказують, всі все знають, які будуть блекаути. Я б дуже просив не вірити, тому що половина з них, вони брешуть, а по-друге, якщо ви хочете отримати реальну інформацію, то звертайтеся до офіційних джерел завжди. Тобто, система дійсно цілісна, попри ті удари, які дійсно були наймасштабнішими з початку великої агресії. Це все, завтра буде блекаут, і буде катастрофа – це все брехня. Тотального блекауту в країні не буде.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Тобто, в паніці закуповувати павербанки й генератори по всій країні зараз не потрібно?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Дивіться: я завжди казав і перед минулим сезоном, що, безумовно, треба готуватися до будь-яких сценаріїв. І я це повторював, і буду повторювати. І треба, що ті, хто кажуть: “дивіться, що таке відбувається!”, що треба генератори і треба павербанки. Я кажу завжди: треба готуватися до всіх сценаріїв, бо треба все-таки пам’ятати, що ми знаходимося у війні, наймасштабнішій війні з часів Другої Світової. Тому, безумовно, краще бути готовими до будь-яких сценаріїв розвитку. Але, знову ж таки, я кажу, що ми, як енергетики, робимо все для того, щоб такі сценарії ніколи не реалізувалися. Як вже показує досвід минулого календарного року, якщо ми візьмем, ми свого слова дотримуємось.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Наша система сильна, вона цілісна, можна сказати, вразлива. Тому що в Україні доволі багато таких великих енергетичних об’єктів. У Верховній Раді вже неодноразово лунали заяви про те, що потрібно поступово перебудовувати нашу енергосистему, будуючи не великі електростанції, а дуже багато маленьких. Наскільки реальна взагалі така перспектива?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Це зараз теж такий певний тренд. Є те, що ми оголосили і починаємо будівництво атомних блоків, а треба будувати не атомні блоки. Це теж умовний рівень експертів, я не хочу коментувати. Потрібно робити і те, і те. І треба розуміти, що ви не побудуєте атомний блок за рік чи два. Цей процес набагато більший, і він якраз знімає питання дефіциту. Друге – розподілена генерація. Безумовно, вона потрібна. І це процес, який треба робити вже, і, до того, ми його робимо. І питання в тому, що цей процес “один не виключає іншого”. Тому, якщо ми хочемо, щоб у нас було зростання економіки, якщо ми хочемо, щоб у нас не було дефіциту електроенергії, нам треба будувати атомну генерацію для того, щоб забезпечити якраз локальні, регіональні вузли забезпечення локальною генерацією, нам треба будувати розподілену генерацію. Тобто, це 2 процеси, які мають і відбуваються одночасно. Щобільше, ми торік ухвалили енергетичну стратегію розвитку України до 2050 року, і там якраз все це є. Той хто каже, що ось, ми щось вигадали, це вже давно все написано – що має бути і децентралізована генерація, і має розвиватися атомна енергетика.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Яким чином нам допомагають міжнародні партнери?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Насправді допомога йде постійно. Це і устаткування різного роду, і, я вже про це говорив, що ми зараз з нашими литовськими друзями працюємо досить щільно. Наші групи фахівців в Литві на старих теплових станціях зараз можна використати як донори для відновлення в Україні, і ремонтів в Україні. Це не тільки Литва, нещодавно був Роберт Габек, віцеканцлер Німеччини. Він запропонував можливість подивитись на німецькі закриті об’єкти. У нас є, треба розуміти, дуже малий люфт часу. Тобто, зараз, умовно, якщо нам говорити, треба замовити якесь устаткування на виробництво і його виготовити, ми маємо розуміти, що на цю зиму ми його не отримаємо. Тому я з колегами і партнерами акцентуємо на тому, що нам треба максимально отримати те, що є в наявності. Воно може бути нове, використане. Але навіть якщо воно потребує певних ремонтів, ми їх зробимо – для того, щоб воно відпрацювало в зиму і відповідно, наростити. Перше – це устаткування. Друге – це наш фонд підтримки України. І вже є ініціативи країн, зокрема, Данії, про додаткове внесення коштів у цей фонд. Є ініціативи інших держав – вони скоро будуть озвучені. Там суттєві кошти, які підуть в цей фонд підтримки енергетики України, які ми одразу зможемо використовувати.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

І допомагають Україні не лише європейські партнери. Зокрема, США допомагатимуть будувати 2 блоки на Хмельницькій атомній станції. Коли з’явиться перший кіловат з цих нових блоків?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Це великий проєкт. Це будівництво взагалі за новою технологією ІР-1000. І дійсно, ми нещодавно були з главою Вестингауз, з пані послом Сполучених Штатів на Хмельницькій станції. Це проєкт великий. Це проєкт на роки. Я б сказав, що близько 5 років займе вся робота з будівництва і запуску блоків. І це, в принципі, такий, оптимістичний сценарій. Але я завжди беру оптимістичний сценарій, тому що ми їх реалізовували вже. І дуже важливо, що оце якраз дискусія, а чи треба це робити, чи не треба. Це все треба робити зараз, і війна не має нас зупиняти. Тому що, якби ми виходили з категорії, що от війна, давайте цього не робити, то ми б не зробили, наприклад, нового типу ядерного палива разом з тим Вестингаузом, який використовуємо вже на наших станціях, і в Європі вбили монополію на цей тип палива. Якщо зараз не будемо будувати ІР-1000, я впевнений, що Україна буде першою країною в Європі, яка побудує ІР-1000 реактор. І, відповідно, це нова технологія, і це геополітична річ, це знову про витіснення російських технологій. Тому дуже важливо не зупинятися.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Днями була підписана угода між “Енергоатомом” та американською компанією “Холтек” про те, що в Україні будуть виробляти модульні атомні блоки. Що нам дасть ця угода?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Стосовно малих модульних реакторів, весь світ рухається до цього. Єдине, що це теж перспектива часу, яка може бути довша, ніж будівництво великого блоку, насправді. Але оскільки сьогодні всі світові компанії і весь світ в цьому напрямку рухається, то важливо, що ми говоримо про те, що Україна буде як базою до виробництва відповідних частин, які можуть бути використані для такої технології.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Чи можлива така технологія безпосередньо в Україні?

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Вона запрацює, я в цьому впевнений, в нашій енергосистемі. Це один з елементів. Це заміна теплової генерації, в тому числі на малі модульні реактори. Але треба теж чесно говорити, що це, напевно, перспектива ближче до 2030 року.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

І наостанок попрошу Вас дати поради: як кожному з нас допомогти енергосистемі встояти. Я розумію, що поради будуть різні для побутових споживачів і для великого бізнесу.

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

По-перше, безумовно, в пікові години максимально заощаджувати використання електроенергії. Це, перш за все, ми говоримо про побутових споживачів. Це побутові прилади. Тобто, треба розуміти, що якщо ви необмежені в електроенергії, то десь, можливо, в цей час хтось обмежений. Це раз. А, по-друге, саме навантаження, зменшення навантаження, воно дає можливість швидше відновитися. Тобто, ви тим самими свідомо допомагаєте енергосистемі. Стосовно промисловості, там, де цикл виробництва дозволяє, наприклад, змістити на нічні години роботу, то це теж було б важливим, тому що це теж допомога. Тому що вночі в системі немає, як правило, дефіциту, і система працює без такого навантаження, як вдень, а особливо, в пікові години.

Єлизавета Яковлева, кореспондентка:

Будемо триматись і розуміємо, що допомогти енергосистемі може кожен з нас. Я вам дуже дякую за інтерв’ю.

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Дякую.

Previous post На Кіровоградщині чоловік показав поліції свій статевий орган — Укрaїнa
Next post «Солодка, весела Україна». Що робить Іллю Рєпіна саме українським художником?