Розвінчують радянські міфи: вінницькі студенти провели лекції з історії України

Нашу історію крали, нищили, спотворювали та оббріхували. Сучасні події в Україні спонукали молодь дізнатися усю правду в деталях. Без радянщини та викривлення фактів. У Вінниці ініціативна молодь для своїх однолітків провела курс лекцій з історії України. Послухати їх можуть усі охочі. Вхід вільний. І ці заняття не схожі на шкільні. Докладніше в нашому сюжеті.

Невелика аудиторія в педагогічному університеті. Надвечір тут збирається вінницька молодь поговорити про історії. Цього разу за лектора – гімназист Максим Джус.

Я буду намагатися оцінювати ситуацію об’єктивно і враховувати зовнішні чинники і внутрішні, які сприяли творенню нашої держави. Які нам перешкоджали, які заважали, щоб кожен з вас міг робити об’єктивні висновки. По тому, як будувалася наша країна.

Понад дві години Максим розповідає про творення Української державності, вплив на неї радянського союзу та спроби знищити й спотворити агресивним сусідом національну ідентичність українців.

Це був і релігійний, і культурний вплив. Через музику, мову, та все інше.

Максим написав наукову роботу про історію України. Свою працю подав на розгляд до Малої академії Наук. І посів друге місце.

Максим Джус, лектор:

Я роки два назад почав цікавитися цим питанням сучасної історії України. Тому що для мене певною мірою це залишалося чимось невідомим. Ніби я тут проживаю, і бачу цю війну, і бачу, що відбувалося з 2014 року. Я намагався в це вникнути, і тут я розумію, що це має набагато глибший підтекст. Який тягнеться з 90-х років минулого століття.

Тож нині необхідність детального знання історії України Максим разом з однодумцями намагається донести одноліткам. Така ініціатива належить студенту педагогічного університету Миколі Кирилюку. Хлопець очолює громадську організацію політичних ініціатив.

Микола Кирилюк, голова громадської організації:

Досить багато в нас таких моментів в історії є, коли різниться те, що викладалось в школах, чи доносилося до населення до 2014 го року. І після 2014 року. По-перше, через те, що відбулася українізація населення, по-друге, це через те, що ми відійшли від росії. Від такої радянщини. І в нас почали відкриватися архіви. З історичними даними.

Зустрічі відбуваються раз на тиждень. На них запрошують усіх охочих. Та головне – молодь.

Микола Кирилюк, голова громадської організації:

І саме їй, після того, як ми переможемо у війні, – належить творіння нашої подальшої історії.

Таким зустрічам і потягу до знань радіє і старше покоління. Ректорка ВНЗ зазначає: сучасна молодь відрізняється, вона більш патріотична й самоідентифікована.

Наталя Лазаренко, ректор Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського:

Це активна життєва позиція. Це – впевненість, віра і безстрашність. І точна впевненість у тому, що перемога буде. І от сьогоднішній проєкт, він якраз покликаний до розуміння тих процесів, які відбувалися на початку незалежності нашої держави.

На наступній лекції Максим розповість про Революцію Гідності.  А згодом – про причини широкомасштабного вторгнення росії та техніку сучасної війни.

Previous post Допомога Україні від США проголосують у Сенаті 23 квітня, каже Шумер
Next post ???? Сьогодні ми отримали очікуване рішення щодо пакету допомоги США, за який ми довго боролися. І дуже суттєвий. Наші воїни на передовій…