На Рівненщині жінки створили добровільну пожежну бригаду

Доки чоловіки воюють, жінки дбатимуть за безпеку у громаді. На Рівненщині на варту заступила перша добровільна пожежна команда. Вона суто жіноча. До неї записалися місцеві жительки, які зголосилися виїжджати на пожежі та різного роду надзвичайні ситуації. Для цього уже пройшли спеціальні навчання. Вишкіл для них влаштували професійні рятувальники. Як майбутні помічниці надзвичайників подавали воду та надавали домедичну допомогу – дивіться у сюжеті.

Почуваєш себе супер героїнею і зразу відчуття, що ти все можеш.

Анна Якимчук працює у сільраді. Та віднедавна вона ще й пожежниця.

Анна Якимчук, працівниця Великоомелянської сільської ради:

Доводимо нашим захисникам, підтримуємо їх і своїми діями, вселяємо в них впевненість в те, що вони можуть бути за нас спокійні, розраховувати на нас в той час, як вони захищають нас.

Сніжана Сидорук, кореспондентка:

Доки чоловіки б’ють на фронті ворогів, жінки беруться гасити пожежі. У громаді біля Рівного панянки організувалися і створили добровільну пожежну команду.

До бригади зголосилася двадцять одна жінка. Це місцеві жительки, кожна з яких має роботу, але за сигналом тривоги – усі стають рятувальницями. Команда нині проходить навчання.

– Ось так правильно? – Впирайся або на плече бери, подає воду.

Тетяна щойно подала свій перший водяний ствол. Жінка умовно гасила вогонь.

Тетяна Бортник, бухгалтерка:

Головне оце взяти ногами опору, то воно в принципі не хитає. Трошечки воно хитає, ну, я б не сказала, що сильно важко.

А досвід дівчатам передають професійні рятувальники.

Віталій Боюка, пожежник-рятувальник ГУ ДСНС України у Рівненській області:

По прибуттю на будь-яку пожежу робиться попереднє розгортання. Порожній рукав орієнтовно 7-5, з водою наповнений – 90 кілограмів. Є пожежі різної складності, але це відпрацьовується. В цьому складного нічого немає.

Завдання добровольців – стримати вогонь чи почати ліквідовувати надзвичайну ситуацію ще до приїзду рятувальників з державної служби. Якщо є потерпілі – надати їм домедичну допомогу.

Не дихає або видихнув один раз. Ми не гаємо часу – два вдихи тридцять натискань.

Ольга Юра, інструкторка ГУ ДСНС України у Рівненській області:

Ми навчаємо дівчат, які не є медиками. Вони можуть зупинити масивну кровотечу і можуть врятувати людину при зупинці дихання і при зупинці серцевої діяльності.

Людмила щойно “врятувала” свою колегу, яка буцім-то знепритомніла. Жінка вирішила стати рятувальницею після того, як її чоловік загинув на фронті. Життя Віктора Русила обірвалося цьогоріч на початку лютого під Бахмутом.

Людмила Русило, вчителька:

У мене троє діточок, і навіть якщо ми живемо в цивільному житті, то у нас кожен день є небезпека. Кожного дня. І я вважаю, що кожній людині треба мати, і вміти, і знати, як надавати домедичну допомогу. Обов’язково. І практикувати.

Поки жінки-вогнебориці на виклики не виїжджали. Проте готуються до будь-яких надзвичайних ситуацій. У цій громаді вже працює чоловіча добровільна пожежна команда. Тепер буде ще й жіноча.

Алла Карпюк, голова Великоомелянської сільської ради:

Ми недалеко знаходимося від об’єкта критичної інфраструктури, тому все можливо. У нас зараз воює мобілізованими понад триста чоловіків. На території громади 5800 мешканців, але у нас досить таке велике розгалуження населеного пункту – складає 103 квадратних кілометри і віддаленість така досить суттєва.

Центр безпеки громадян у Великій Омеляні відкрили ще на початку повномасштабного вторгнення. Вже мають три пожежні автівки. Загалом на Рівненщині діє понад два десятки команд із вогнеборців-добровольців. Тепер на варту безпеки заступила і єдина в області жіноча пожежна команда.

Сила в жінках добровольцях!

Previous post США погодилися вивести війська з Нігеру на вимогу місцевої хунти, – WP
Next post У Словаччині активісти зібрали вже понад €2,7 млн. на боєприпаси для України