Розвідка та ЗМІ обговорили, як протидіяти роспропаганді

Дезінформації більшає. Українці дедалі частіше стають жертвами фейків і маніпуляцій, які публікують анонімні джерела у соціальних мережах, таких, як: “Телеграм” та “Ікс”. Віднедавна цей перелік доповнив і тік-ток, який планують заблокувати у Сполучених Штатах. Саме ці ресурси стали основними майданчиками для поширення ворожої пропаганди, кажуть експерти.

Про боротьбу з нею напередодні говорили медійники, представники органів безпеки України та Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Більш докладно – у наступному сюжеті.

Смерть Короля Великої Британії, екстрадиція українських чоловіків з-за кордону, і військові проти ЛГБТ: усі ці новини у різний час з’являлися в анонімних телеграм-каналах, їх підхоплювали навіть окремі ЗМІ. Що ж у них спільного? Згадані новини – фейки, які мають однакових авторів: усі вони сидять в москві.

Олександр Мельниченко, представник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформбезпеки СБУ:

Вказана діяльність повністю координується адміністрацією президента російської федерацій. До цього залучені, за нашою інформацією, всі російські спецслужби ФСБ, ГРУ, Служба зовнішньої розвідки. Але виконавцями у них виступають численні проксі-організації. Для цього вони часто використовують анонімність, як зброю.

Зброя, яку необхідно перемогти. Але як? Напередодні способи боротьби з роспропагандою обговорювали на круглому столі. Кілька годин керівництво Нацради з питань телебачення і радіомовлення, розвідки, РНБО, експерти та медійники – дискутували, як спільно протидіяти ворожій дезінформації.

Ольга Герасим’юк, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення:

Сьогодні не може бути окремо держава, окремо медіа. Ми сьогодні стоїмо перед величезною загрозою дезінформаційної поразки, якщо ми сьогодні забудемо, як ми колись на початку війни об’єдналися. Чомусь знову почалася конкуренція, почалися ці клікбейтні заголовки, за якими нічого не стоїть, а навпаки, стоять наративи росіян.

Наративи, яких дедалі більшає. Ще активніше ворожа пропаганда, за даними розвідки, запрацює наприкінці травня. Тоді інформаційний удар кремль спробує завдати на двох напрямках.

Андрій Юсов, речник Головного управління розвідки Міноборони:

Це буде стосуватися і питання зривів мобілізаційної кампанії, питання спроб делегітимації українського військово-політичного керівництва. І звичайно, цьому всьому треба протидіяти на різних рівнях, і тут держава без змін не впорається однозначно.

Піар-агенції, політичний консалтинг, лобістські компанії. Свої історії кремль просуває усіма можливими методами й грошей на це не шкодує. Торік лише на внутрішню пропаганду москва витратила пів мільярда доларів.

Для поширення фейків ворог і далі використовує глобальні соцмережі “Ікс” і “Телеграм”, а останнім часом до переліку додався ще й “Тік-Ток”.

Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації РНБО:

Сама проблема – системна. І один з елементів вирішення проблеми – це, звісно ж, збільшення виробництва контенту під конкретну соцмережу. Я концентрую все ж таки увагу на тік-ток каналах, де, на жаль, проукраїнського, українського контенту зараз дуже мало. Ворог взяв на озброєння тік-ток як основний інструмент поширення дезінформації в Україну.

Аби не потрапити на гачок ворожих фейкмейкерів, інформацію варто перевіряти, кажуть експерти. Для цього треба знайти принаймні три перевірених джерела, або ж того, хто є першоджерелом: приміром, офіційні представники влади. А ще не довіряти тим, хто ховається за картинкою аноніма.

Previous post Два гелікоптери зіштовхнулись і впали у Лумуті, Малайзія – 10 людей загинуло, фото, відео
Next post Втрати армії Росії перевищили 461 тисячу військових – командування ЗСУ