Один постріл, одна ціль: як тренуються снайпери 108 бригади

Один постріл, одна ціль. Так працюють снайпери 108-ї окремої бригади на Запорізькому напрямку. І щоб виконувати свою роботу якісно, бійці постійно тренуються. На вишколі побувала і наша знімальна група.

Постріл за пострілом снайпери 108-ї бригади відточують свої професійні навички. Кажуть, їхня влучна робота на передовій, то результат постійних тренувань. Адже стрілецька майстерність вимагає неабиякої витримки та уважності, вміння відчувати зброю та бути непомітним.

Позивний “Чечен”, командир підрозділу снайперів 108-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ:

Хороший снайпер – це та людина, яка вміє дуже добре маскуватись і ходить непомітно, от це хороший снайпер. Але він повинен і влучати.

Командир із позивним “Чечен” навчає бійців підрозділу влучно стріляти. Він нищить ворога від початку російсько-української війни. Каже, був період, коли вдалося повернутися до цивільного життя. Але повномасштабне вторгнення змусило знову в руки зброю і тепер вже ділитися своїм досвідом з іншими.

Позивний “Чечен”, командир підрозділу снайперів 108-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ:

Стріляти легше – ліг, якщо ти все правильно робиш, то в тебе буде все виходити й влучати будеш, а як прєподаватєль – це дуже складно, кожній людини, всі люди різні, і кожній людині треба щось пояснювати по-різному.

Нині “Чечен” вчить хлопців мистецтву слухати та читати вітер. Якщо не засвоїти ці знання, він стане чималою завадою.

Позивний “Чечен”, командир підрозділу снайперів 108 ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ:

Вітер – це тяжка складова, яку дуже важливо враховувати, якщо з вітром людина не вміє працювати, то ти не влучиш на великих відстанях. Тут вітер, він дуже сильно впливає, він зносить кулю. І чим сильніший вітер, тим гірше робити постріл.

Втім, на таких навчаннях вітер радше союзник. Адже так снайпер вчиться працювати за будь-якої погоди.

Позивний “Чечен”, командир підрозділу снайперів 108-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ:

Якщо він кожен день там, через день пару раз, 2-3 рази на тиждень тренується, з цим вітром працює, то він тоді буде правильно влучати.

Боєць із позивним “Титан” тренується вже близько року. Каже, кожен влучний постріл потребує врахування багатьох факторів.

Позивний “Титан”, військовослужбовець ЗСУ:

Все залежить від охолощення, потім стрілянина йде. Саме натискання спускового гачка, ти маєш розуміти, щоб не рвонути, тому що найменший рух управо-вліво, куля вже йде туди сюди, коротше, вправо, вліво, і саме лежання природно.

Навчитися влучно стріляти – лише частина справи. Важливе для снайпера й маскування. Воно може бути природнім, як ось на цій ділянці. На перший погляд здається, що тут нічого немає. А насправді серед заростей заховався один зі снайперів сто восьмої. Не полишаючи своєї засідки, боєць буквально одним реченням пояснює нам наскільки важливо бути непомітним.

Забезпечує життя снайпера.

Якщо природного маскування немає, використовують сітки та інші спецзасоби. Бійці кажуть, інколи у засідці можна пролежати й кілька діб. Свою майстерність бути невидимими та влучати з першого пострілу снайпери доводять вже на полі бою. І тим наводять страх на окупантів.

Позивний “Чечен”, командир підрозділу снайперів 108-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ:

Снайпер – це велика загроза, і якщо дуже влучний стрілець, він все гарно робить і маскується, то він може покласти дуже багато ворогів. Появилось дуже багато гарних снайперів, які навіть світові рекорди ставлять.

Снайпери кажуть, зараз маскуватися стало набагато складніше. Дошкуляють ворожі дрони, що постійно нишпорять вгорі. Щоб протидіяти безпілотникам потрібні засоби радіоелектронної боротьби. Чим більше РЕБів мають, тим краще.

Позивний “Чечен”, командир підрозділу снайперів 108-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ:

РЕБи, як рюкзаки для людини, коли пара висувається на рубіж, у них повинен бути РЕБ, щоб ФПВ-дрони в них не попадали, не влучали, і РЕБ на авто, тому що на машинах ми виїжджаємо до певної відстані.

Допомогти снайперам 108-ї бригади стати більш непомітними для ворога можете й ви. Задонативши будь-яку суму на РЕБи. QR-код  та реквізити для донатів ви просто зараз бачите на своїх екранах.

Previous post В Омську затримано священика УГКЦ, причиною стали ікони з Бандерою, фото
Next post У Люксембурзі відбулося засідання Ради ЄС: що ухвалили