Миколаївщину допомагають розміновувати собаки-сапери | podrobnosti.ua

На Миколаївщині почали працювати собаки-сапери. Бельгійських вівчарок передали в Україну з Норвегії. Вибухові предмети вони знаходять за запахом, навіть в землі. Це новий тип гуманітарного розмінування територій, який використовують разом зі звичними металошукачами чи спецмашинами. Робочий день мінно-пошукових собак – зафільмувала Марина Михайловська.

10 метрів уперед, тим же маршрутом – назад. Так крок за кроком ретельно перевіряють кожен квадрат. Сапер Євген вже рік працює у парі з Альфом – спеціально навченим собакою. Каже, прилади не бачать пластикових мін, а от пес – їх відчуває.

Євген Шолудько – сапер-кінолог:

Він нюхає, де може бути вихід запаху з-під землі. Запах вибухівки він знає, різної вибухівки. Коли він чує цей запах, він позначає це місце – сідає, де виходить запах.

Зараз мінно-пошукові собаки працюють на полі деокупованої громади. У дві тисячі двадцять другому році тут були ворожі позиції. Нині територія щільно всіяна вибухонебезпечними предметами.

Олександр Журід – начальник відділення спеціальних мінно-пошукових робіт:

На Миколаївщині це перше залучення цих собак. Були вже виявлені деякі боєприпаси за допомогою саме собак. В невеликій кількості, але вже виявляли.

Тренували собак для роботи на розмінуванні у Норвегії за спеціальною методикою. Звідти тварин передали Міжрегіональному центру швидкого реагування.

Олександр Журід – начальник відділення спеціальних мінно-пошукових робіт:

6 собак нам передала Норвезька народна допомога. На Миколаївщині зараз працює 2 собаки. Решта зараз в пункті постійної дислокації. В тренінгах активних. Готуються до роботи за призначенням в Сумській області, можливо, в інші місця.

Хоча Альф розуміє команди лише німецькою, мовний бар’єр не заважає їм співпрацювати, каже Євген. На день його помічник може опрацювати 300-400 квадратних метрів території.

Previous post Горова прокоментувала виступ Потапа в німецьких клубах із російськомовними піснями, права на які належать і їй
Next post Літній наступ росіян може стати проблемою для Сил оборони: що кажуть у Нацгвардії