ПЦУ розвіяла міф про те, що жінкам неможна заходити до церкви в брюках

У Православній Церкві України немає заборони жінкам і дівчатам заходити до церкви у штанах.

Про це йдеться в роз’ясненні пресслужби ПЦУ.

“Немає в нашій Церкві такої заборони. Та й в інших Православних Церквах світу (окрім МП, очевидно) подібних правил, які би забороняли зараз жіноцтву в брюках приходити до храмів, не існує. Для наших священнослужителів важливим є не те, в якому одязі людина приходить до храму, а головне – з якими бажаннями та духовними потребами”, – йдеться в повідомленні.

У ПЦУ припустили, що цей міф з’явився через неправильне тлумачення (чи незнання) Писання. Найчастіше в контексті такої «заборони» посилаються на рядки зі Старого Завіту: “На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен вдягатися в жіноче вбрання, бо мерзенний перед Господом Богом твоїм усякий, що робить це” (Втор. 22: 5).

Однак, у часи, коли писалися правила Старого Завіту, люди одягалися не так, як нині. І жінки, і чоловіки тоді носили схожий одяг: нижню сорочку, яку підперезували поясом, а зверху – туніку (плащ, накидку).

“Як бачимо, різниця в одязі не була принциповою, що спрямовує нас до висновку, що в згаданих рядках книги Второзаконня мова йшла про іншу, скоріше, внутрішню відмінність чоловічого/жіночого, і точно не про штани. Йшлося про заборону чоловікові вдавати з себе жінку, а жінці – чоловіка, відкидаючи Богом встановлену природну відмінність двох статей… Чи можна вважати сучасні жіночі брюки чоловічим вбранням? Звісно, що ні. Наприклад, шаровари, які у нашій культурі асоціюються з козацтвом, у багатьох південних і східних народів є елементом жіночого одягу. Або кілт (національний шотландський чоловічий одяг) чи інші подібні вбрання, хоча і подібні до жіночих спідниць, але виникли не як уподібнення чоловіків до жінок, а як відповідь на потреби місцевих умов життя. Отже, важливою є не так форма одягу, як мета, з якою він вживається”, – зазначається в повідомленні.

“Двері нашої Церкви завжди відкриті для всіх – і чоловіків, і жінок. І чи будуть то жінки з покритою чи непокритою головою, одягнені в спідницю чи в штани, в будь-який день календаря – наші храми завжди відкриті для вас, аби стати місцем молитви та єднання з Господом”, – додали в ПЦУ.

Які ще міфи розвінчала ПЦУ

Previous post Вучич назвав словенців огидними: потім холодно перепросив – новини LB.ua
Next post ???? СБУ затримала весь склад однієї із «виборчих комісій» рф, яка діяла під час оку…