Життя в окупації та сімейні втрати: у Києві презентували книжку зі спогадами дітей

Життя в окупації та сімейні втрати. У Києві презентували книжку зі спогадами дітей, які пройшли через непрості випробування під час повномасштабної війни. Загалом видання зібрало 8 історій неповнолітніх.

Примірник представили під час фестивалю “Книжкова країна”. Збірка доповнена фотографіями та особистими дитячими малюнками. Зібрати історії та організувати випуск видання допомагали представники різних гілок української влади – в рамках ініціативи Президента України під назвою “Brang Kids Back UA”. Автори створили свою книжку англійською мовою, щоб була доступною й іноземному читачеві.

Вікторія Літвінова, заступник Генерального прокурора України:

На сьогодні органами правопорядку розслідується близько 3 800 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів проти дітей. Найбільш поширеними є вбивства і каліцтва, це понад 1280 кримінальних проваджень. Депортація українських дітей – в кількості понад 19 тисяч. Але за нашими оцінками, таких злочинів ще більше, з урахуванням того, що значна територія України залишається окупованою.

Володимир Кадигроб, автор книги “Життя під час війни: Діти під час російської війни проти України”:

Питання теж дуже болісне – ми зрозуміли, що діти дуже подорослішали. Ви розмовляєте з 11-річною дитиною, хлопчиком, або з 13-річною дівчинкою, і ви розумієте, що перед вами доросла дуже дитина. І дорослі, які поруч з ними, хто з ними залишився, кажуть, що навіть коли вони грають з іншими дітьми, окремо сидять і просто спокійно. Інші – ведуть себе як діти.

Ірина Суслова, представниця Уповноваженого ВРУ з питань дітей:

Коли ти чуєш історії, про які сьогодні згадувала заступниця Генпрокурора, і автор, і ви – це страшно. Але, коли ця дитина повернута, перетинає поріг Центру захисту прав дитини – слів немає. Я не знаю, супер багато енергії робити ще більше.

Previous post Пентагон: розпочалась доставка нового пакету допомоги в Україну – новини LB.ua
Next post США готують найбільший пакет для ЗСУ на $6 млрд із ракетами для винищувачів – Politico | новини України