Був у окупації понад місяць: як відновлюється Тростянець на Сумщині

Рік тому стартував урядовий пілотний проєкт-план комплексної відбудови населених пунктів, які постраждали від російської агресії. Серед них і місто Тростянець на Сумщині. Акцент відновлення зруйнованих поселень робився на втіленні нових принципів. Що вдалося зробити за цей час, чи не змарнували кошти в громаді та чи близько до завершення проєкту – дізнавалась наша знімальна група.

Новенькі білосніжні вікна та балкони, риштовання – у цьому будинку вже й не впізнаєш той закіптявілий символ окупації Тростянця. Усередині – ще більше змін, розповідає єдиний мешканець п’ятиповерхівки.

Юрій Смірнов, мешканець пошкодженого будинку:

Тут одна коробка залишилась, получається, що новострой. Перегородки готові, каналізація готова, сьогодні навіть будем підключать воду, якщо встигнемо.

Нині монтаж електропроводки – за сучасними стандартами.

Микола, електромонтажник:

Бойлер окремо, стиралка окремо, все, що потребує багато напруги, те все іде окремим проводом.

Я чув, що буде зелена енергія, і буде опалення із землі браться, ну, це все в планах.

Міська влада й справді шукає способи, щоби зробити будівлю економною.

Юрій Бова, міський голова Тростянця:

Взагалі будинок 21 століття. Дуже ощадливий для мешканців, які будуть там жити. І це було б дуже великою справедливістю. Люди, які втратили все своє майно, все, що вони наживали, отримали потім будинок, який потребує невеличких коштів.

Тростянець був у окупації понад місяць. У місті стояла ворожа техніка. росіяни мародерили, вбивали, гатили по лікарні, вокзалах, житлових будинках.

Олена, жителька Тростянця:

Даху не було, вікон не було, стеля пробита. За що я його зробила б, у мене чоловік інвалід 2 групи, за що його можна було зробити. Дітей своїх я сюди покликала, зятю машину повністю розстріляли. Жила два роки на квартирі.

Ще рік тому містяни не вірили у відновлення цього будинку.

Валентина, жителька Тростянецької громади:

Він дуже був розбитий, а тепер вже хорошо, таки видно, наскільки все робиться гарно. І швидко. І в людей вже ж є надія, що вони можуть вернутися, є куди вернутися.

Тростянець внесли до державного пілотного проєкту комплексної відбудови міст, пошкоджених від російської навали. Кошти – європейців, тож і стандарти високі.

Юрій Бова, міський голова Тростянця:

По суті, це виглядає наступним чином: щоб об’єкт був і споживав надалі менше електроенергії, тобто енергоефективний. Раз. Друге – це об’єкт інклюзивний. І третє – це об’єкт повинен бути безпечним, повинен мати якісь елементи безпеки, тобто сховище в підвальному приміщенні.

Привокзальна площа була плацдармом російської артилерії, у підвалах вокзалу – облаштували катівню, будинок навпроти – живий щит. Під час звільнення міста все перетворилось на руїни. Відновлювати потрібно в комплексі, каже міський голова, – приміщення, транспортну розв’язку та комунікації.

Юрій Бова, міський голова Тростянця:

От зараз на Тростянці напрацьовується методика, що робити, коли навколо є кілька об’єктів різної форми власності і вони являють собою один ансамбль. 32 суб’єкти на площі, які мали певні свої торговельні, побутові послуги, ресторанне господарство.

До урядового проєкту ввійшли також ще одна багатоповерхівка та лікарня.

Валентина, жителька Тростянецької громади:

Понятно, що треба будинки, щоб люди могли жить, людям же потрібно десь жить. І так само медицина, люди ж їздять у лікарню, як не є, но в лікарні завжди люди.

Заплановані урядом проєкти вже майже на середині шляху.

Юрій Бова, міський голова Тростянця:

Приблизно відсотків 40-50 ми пройшли, багато об’єктів у нас заплановано на літо, на осінь уже їх завершення роботи. Якщо не виникне якихось об’єктивних обставин, які нас затримають, ну, наприклад, біля лікарні упала ракета, вона знову пошкодила 180 вікон.

Міський очільник переконаний: навіть у прикордонній області громада буде розвиватись, якщо люди бачать зміни.

Іван Іванович, житель Тростянця:

Красиво, хорошо получається, молодці і майстри, і ті, хто це організував і добився, щоб і помощь нашому місту оказали, і люди єсть, які це все роблять.

Previous post Новий закон про мобілізацію може спричинити колапс у ТЦК – ЗМІ
Next post США готують допомогу Україні на 6 млрд дол – ЗМІ