Полювання на “Шахедів”: як працюють наші прикордонники

Вони мають бути швидкими, витривалими та злагодженими. Це про мобільні вогневі групи, які щодня та щоночі полюють на ворожі безпілотники. В Одесі навіть розробили спеціальні тренажери для стрільців та постійно відточують їхні навички. За всіма етапами тренування, як це відбувається у підрозділах прикордонної служби, спостерігали й наші кореспонденти.

Ворог запускає свої безпілотні літальні апарати, які ми маємо знищувати, і головне, щоб ми швидко доїхали, швидко розгорнулись і швидко відпрацювали.

Звідси і назва – мобільні вогневі групи! Отримавши сигнал про рух “шахедів” з акваторії Чорного моря, екіпаж прикордонників терміново прибуває на узбережжя. Займає бойові позиції. Усі завдання чітко розподілені.

Позивний “Циган”, військовослужбовець Державної прикордонної служби України:

При цьому всьому я намагаюсь так робити, щоб в моїй групі були всі взаємозамінні, щоб кожний міг виконувати функцію свого товариша.

Азимут сто десять, висота триста, дальність – п’ятсот, загороджувальним – вогонь!

Сьогодні – це навчальні стрільби з кулеметів та автоматів. А ось в реальних бойових нарядах усе набагато складніше, розповідають прикордонники. Ударні дрони ворог часто запускає з різних напрямків, у кілька хвиль, намагаючись виснажити українських захисників.

Максим, військовослужбовець Державної прикордонної служби України:

Іноді тривоги затягуються: вони можуть бути від чотирьох і більше годин, можуть бути абсолютно різні погодні умови, тобто терпіння, витримка – це основні якості, мабуть, ну, і розуміння, для чого все це робиться.

Запорука вдалої роботи, зокрема – злагодженість дій та вміння вчасно виявити ціль у нічному небі. Для цього використовують тепловізори та потужні прожектори.

Руслан, військовослужбовець Державної прикордонної служби України:

Ну, якщо ніч світла, без туману, без дощу – то це нам дуже легко, а якщо є туман, погані погодні умови – то трішечки важче, але також реально: ми це підсвічуємо, бачимо і все виходить дуже добре.

Водночас вогневі групи постійно навчаються на тренажерах віртуальної реальності. Один з останніх – розробка одеських прикордонників та їхніх колег із ЗСУ. Це – муляж кулемета, FPV-окуляри та програмне забезпечення, яке моделює прольоти “шахедів”. Спершу влучити в ціль бійцям допомагає спеціальна точка прицілювання.

Позивний “Профік”, інструктор прикордонного загону ДПСУ:

Коли він вже навчився і якісно вражає ціль – ми убираємо цю точку, і просто йому спостерігач говорить, що курс такий-то, дальність така-то, швидкість така-то, і він вже сам, без ось цих допоміжних варіантів, просто стріляє і робить точку прицілювання. Ось це саме основне завдання.

Лише кілька годин тренувань – і вже стовідсоткові влучання! Також розробники проєкту щотижня корегують навчальну програму відповідно до тактики ворога під час останніх атак.

Позивний “Профік”, інструктор прикордонного загону ДПСУ:

Зараз в нас йде стандартна швидкість – це сто вісімдесят кілометрів на годину. Раніше вони летіли сто тридцять кілометрів на годину, були випадки, коли летіли двісті тридцять. Після цього аналізу на наступний тиждень ми вже моделюємо ситуації зі зміною швидкості та напрямку руху.

Після вишколу на такому тренажері – прикордонники істотно підвищили статистику знищених дронів-камікадзе. І такі показники, кажуть бійці мобільних груп, надихають.

Позивний “Циган”, військовослужбовець Державної прикордонної служби України:

Емоції переповнюють! Коли ти розумієш, що наш ворог – терорист і він лупить цими “шахедами” по цивільних об’єктах, по житлових будинках, і ти розумієш, що ти збив ціль, яка, можливо, летіла саме в житловий будинок, то це дуже мотивує!

Previous post Patriot для України – Греція відмовилася передавати Україні американські системи ППО
Next post Європарламент пропонує боротися з російським втручанням у ЄС – новини на LB.ua