Удар по телевежі в Харкові: ефір поступово відновлюється

Чи не найбільше захисту потребує Харків. Ворог продовжує тероризувати місто-мільйонник. Б’є керованими авіабомбами та ракетами. Одна з них днями перебила навпіл телевізійну вежу. Чи вдалося відрізати харків’ян від доступу до ефіру? Та навіщо ворогу інформаційний голод серед українців? Із залізобетонного міста – Світлана Шекера.

У телевізійну вежу ворог поцілив у понеділок о 16:30. Ракета влучила на висоті ста сорока метрів.

Світлана Шекера, кореспондентка:

Зрізана ударом верхівка вежі завдовжки кілька десятків метрів упала отут, у лісі. Тепер фахівці вивчатимуть, що з обладнання вціліло.

Усі, хто дивився телевізор за допомогою телевізійної антени, через пристрої Т2 – залишився без сигналу. Це близько 200 тисяч абонентів. російські пропагандисти радіють: Харків після низки невдалих спроб, усе ж таки позбавили телебачення. Та інформаційного вакууму, попри сподівання ворога, не сталося.

Світлана Шекера, кореспондентка:

За допомогою кабельного телебачення та інтернету в Харкові можна дивитися будь-які українські канали.

Окупанти й раніше завдавали ударів по Харківській телевежі. Вона була ціллю номер один ще у березні 2022-го. Тоді на неї скинули дві авіабомби з винищувача. Башта вистояла, але деякий час не працювала.

Для ворога надзвичайно важливо позбавити харків’ян доступу до інформації – наголошують у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Цей метод росіяни використовують уже не вперше, щоб спровокувати паніку, тривожність, невизначеність серед людей. Адже навіть саме спостерігання за тим, як руйнується велична споруда – впливає на психіку.

Сергій Жуков, аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки:

З 2022 року телевежі й на Донбасі ставали об’єктами атак росіян, і під час битви за Ізюм, у березні 22 року ними також були зруйновано телевежу в Ізюмі, так само в принципі вона була зруйнована, і це було зроблено для того, щоб місто Ізюм опинилося в інформаційній ізоляції.

Там, де немає доступу до правдивої інформації, виникає порожній простір, який легко заповнити чутками. Щоби знову таки – залякати людей.

Сергій Жуков, аналітик центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки:

Причому це робиться не лише в інтернет-просторі. У проросійських телеграм-каналах розповідають про якісь панічні чутки, панічні настрої намагаються сіяти з приводу Харкова, але й з приводу реальних агентів росіян, які можуть в людних місцях працювати за старими методичками, тобто в публічних місцях можуть з’являтися люди, які можуть голосно щось обговорювати, говорити якісь панічні настрої, поширювати і так далі. На зупинках громадського транспорту, на базарах, на вокзалах.

Але навіщо ворогу паніка серед населення?

Сергій Жуков, аналітик центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки:

Шляхом створення психологічного тиску, росіяни намагаються підштовхнути політичне керівництво вчинити якісь дії, які можуть нашкодити ситуації на фронті в цілому і підштовхнути харків’ян робити те, що нашкодить врешті-решт їм і обороні держави.

Та цей план росіян, схоже, провалився. За відсутності сигналу, містяни переглядали телеканали за допомогою інтернет-зв’язку. А керівництво області заявляє про поступове відновлення ефіру в Харкові.

Олег Синєгубов, голова Харківської обласної військової адміністрації:

У нас були проблеми із телевізійним сигналом саме цифровим, який розповсюджувався через пристрої Т2. Наразі частково цей сигнал вже відновлено, скажемо так, більше, ніж на 60%. Ще залишається там оператор приватної форми власності, який буде, скажемо так, працювати над відновленням свого ще сигналу. Мx-7 вже наразі працює у повному обсязі.

А отже, харків’яни вирішили не піддаватися на залякування ворога. І завжди готові шукати альтернативу.

Previous post Протягом доби на Сумщині пролунало 188 вибухів
Next post Генсек ООН закликав розгорнути місію безпеки на Гаїті