Обмеження консульських послуг: що робити українським чоловікам за кордоном

Зброя – буде. Але фронту потрібні й люди. Водночас багато чоловіків призовного віку нині перебуває за кордоном. Польща та Литва готові вислати їх в Україну. Німеччина – категоричніша. Там заявляють, що біженці з України зможуть залишитися на території держави навіть із простроченими документами. І звісно, рішення Кабміну щодо зупинки надання консульських послуг військовозобов’язаним за кордоном – спричинили невдоволення серед біженців. Мої колеги розбиралися, чому виникли черги та хто зараз очікує на отримання документів.

Черга у філії Держпідприємства “Документ” у Варшаві. Люди, які давно замовили нові паспорти, не можуть їх отримати.

Максим, біженець з України:

Нема відповіді. На ресурсах пишуть одне, по факту – друге. Один день приймають закон, що я приїхав о третій ночі за тисячу кілометрів, записався о 6 ранку, був 357-й. О дев’ятій годині вийшла людина, сказала – все, більше не працює запис журнальний – все онлайн!

Анатолій, біженець з України:

– Що я вам можу сказати – подав, будемо чекати. А я виїжджав з окупації, в мене нема закордонного паспорта. Маю надію, що буде. – Звідки ви приїхали, якщо це не секрет? – Не секрет! Миколаївська область, був в окупації 8 місяців!

МЗС у вівторок призупинило надання консульських послуг через новий закон про мобілізацію. Але, запевняють, до проблем держпідприємства “Документ” відношення не мають, бо воно підпорядковане Державній міграційній службі. Хоча свою позицію міністр Дмитро Кулеба пояснив так:

Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показавши своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна.

Утім, серед людей у чергах, є багатодітні батьки, люди з інвалідністю. Тобто вони мають офіційні підстави для перетину кордону. Окрема категорія – громадяни, які виїхали ще до початку повномасштабного вторгнення та встигли осісти в ЄС. У самому сервісному центрі шалену затримку з паспортами пояснюють винятково технічними проблемами.

Альберт, представник ДП “Документ” (Варшава):

– У нас нічого поки не помінялося! Система як не працювала, так і не працює. Чекаємо на актуальну інформацію з дня на день. – Тобто те, що не видають паспорти – це пов’язано з технічним збоєм? – Ні, в нас система не працює!

Документи у Варшаві наразі не можуть отримати і чоловіки, і жінки з дітьми. Ольга з донькою та сином чекають у черзі вже 3-й день. У її 14-річної дочки немає паспорта.

Ольга, біженка з України:

Дуже погане ставлення, яке може бути ставлення ? Дитині не видають паспорт! Документа ніякого немає у дитини. Ви думаєте, що цим всім людям добре на чужині? Кожний хоче додому.

Закон про мобілізацію набуде чинності лише 18 травня. До того часу МЗС обіцяє привести у відповідність підзаконні акти, що регулюють діяльність консульських установ. І поки що не прийматиме нових заяв на вчинення консульських дій для чоловіків призовного віку, окрім оформлення посвідчень особи на повернення в Україну. У Міністерстві також пояснюють: усі заяви, подані до 23 квітня, зокрема й на видачу закордонного паспорта, – обіцяють опрацювати у повному обсязі.

Тимчасово не будуть приймати лише нові заяви від визначеної в новому законі категорії громадян, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття ним чинності.

Що ж робити українським чоловікам за кордоном, яким, приміром, потрібно переоформити виїзний документ чи отримати інші консульські послуги? Юристи радять насамперед виконати свій громадянський обов’язок і надати до ТЦК інформацію про себе. Це – актуальна адреса, телефон і електронна пошта.

Тарас Боровський, військовий юрист, учасник проєкту “Пантерівець”:

Зараз новим законом передбачено, що Кабінет міністрів після вступу в дію закону ще запровадить порядок обліку, військового обліку громадян України, які перебувають за кордоном. Тобто, ще більше деталізує цю процедуру. І після прийняття Кабінету міністрів цього порядку у громадян України, які перебувають за кордоном, з’являється обов’язок протягом 30 днів стати на облік у тих громадян, які вибули туди на законних підставах на три місяці й більше.

За яким механізмом надаватимуть консульські послуги – в МЗС обіцяють розтлумачити ще до набуття чинності закону про мобілізацію.

Previous post Паспорт громадянина світу – як його отримати, які потрібні документи
Next post Європарламент ухвалив резолюцію про визнання виборів Путіна в Росії фарсом