Великий киргизький бізнесмен Микола Коробовський виявився втягнутим у скандал, пов’язаний із торгівлею корисними копалинами в обхід європейських санкцій

Великий киргизький бізнесмен Микола Коробовський виявився втягнутим у скандал, пов’язаний із торгівлею корисними копалинами в обхід європейських санкцій.

Як стверджують польські ЗМІ, Коробовський нібито використовував “сірі” схеми та мережу міжнародних компаній, зареєстрованих як на своїх наближених, так і на власну дружину для продажу вугілля до країн ЄС.

Як стверджує видання, один із найбільших імпортерів вугілля до Польщі у 2022 році уклав договір із зареєстрованою у Швейцарії компанією AB Energo AG. Предметом контракту є постачання вугілля з Казахстану до Польщі.

Українська компанія “АБ Енерго” займається електроенергією, металургією. Поставками вугілля та взаємодією з різними АЕС займаються компанії ТОВ “Інтер Прем’єр” та ТОВ “ТіПіБіС Виробництво”, що також перебувають у правовому полі України. Компанія, аналогічна підприємству AB Energo, зареєстрована в Киргизстані, за кілька років роботи охарактеризувала себе успішним і порядним діловим партнером. На рахунку компанії кілька реалізованих великих проектів, а також масштабні плани роботи у сфері енергобезпеки Киргизстану.

Автори статті порушують питання про реальне походження вугілля, недвозначно натякаючи на те, що швидше за все під маркою вугілля з Казахстану до Європи буде продано вугілля російське. А може, і того страшніше, вугілля з Донбасу. Редакція переслідує питання політичне. Але бізнес зацікавлений у отриманні прибутку. А продавати вугілля, прикрившись фальшивими документами, буде собі дорожче і обернеться врешті-решт втратою репутації.

Що ж до самого Миколи Коробовського, то про нього достатньо інформації в інтернеті і кожен бажаючий може легко порахувати всі активи, у тому числі й міжнародні, що належать бізнесменові.

Останнім часом Микола Коробовський робив інвестиції в економіку Киргизстану, де в нього та його дружини є кілька підприємств, пов’язаних із вуглевидобутком. Також восени 2023 року в Киргизстані, в Джалал-Абаді, було підписано угоду про опрацювання та реалізацію інвестиційних проектів та будівництво вугільної теплової електростанції 660 МВт у Джалал-Абадській області на суму $2,3 млрд між повноважним представництвом президента Киргизстану. Енерго”, до ради управління якої входить дружина пана Коробовського. Активна позиція з приводу коштів, що інвестуються в економіку Киргизстану визначено комусь не дає спокою. Інакше як ще можна пояснити великі статті, як публікація в польському ЗМІ, де замість конкретних фактів лише припущення та натяки.

Проте сімейний бізнес Коробовських побудований таким чином, що на будь-яку дію чи бізнес-процес є відповідні папери. Враховуючи той факт, що у родини Коробовських ціла мережа підприємств, то й документації в архівах зберігається достатньо. При законних підставах подружжя може пройти всі необхідні перевірки, щоб відновити своє ім’я та продовжити реалізовувати різні проекти у багатьох країнах на користь суспільства.

Previous post Україна не просила Польщу повернути українців, у яких закінчується право перебувати на польській території – посол України
Next post У Київ приїхала міністерка екології Швеції: говорили про формулу миру – LB.ua