Втік, аби не брати паспорт рф: історія 88-річного жителя окупованого Очеретиного

З окупованих росіянами околиць Очеретиного вдалося втекти 88-річному пенсіонеру Івану Яковичу. Загарбники відібрали у чоловіка український паспорт і наказали прийти за російським. Натомість дідусь зібрав речі й пішов полями до Покровська. Нині пенсіонер уже у Дніпрі, де й розказав свою історію нашій Олені Мендалюк.

2 мобільники я взяв, це сумка, дали мені, ось це от плаща, як дощ, ось це голінний прилад. Дзеркало від автомобіля, а це голінні прилади.

З ось з таким набором Іван Якович тікав з окупованого Очеретиного, що на Донеччині. Так вирішив одразу, коли росіяни забрали у пенсіонера документи. І, пригрозивши зброєю, наказали отримати російські.

Іван Якович – пенсіонер:

Забрав паспорт і ідентифікаційний номер, там була карта банківська. Він: віддай. Говорить: завтра прийдете, ми вам оформимо російське гражданство.

Наступного дня чоловік зібрав наплічник. Вийшов з дому перед світанком.

Іван Якович – пенсіонер:

Понял, що надо виходить ночью, щоб не задержали росіяни, вони ж остались. І ночью, в 4 часа, я пішов. Воно ж все розбите, йдеш в темноті, я ж погано бачу, йдеш і намацуєш. Обстрілювали, обстрілювали. Рідко їхали машини, я махав, не брали.

Будинок пенсіонера практично знищила обстрілами російська армія. Власне, розповідає Іван Якович, як і все селище Очеретине. Ворог перетворив його на суцільні руїни, а тепер на кожному кроці погрожують місцевим жителям розстрілом.

Іван Яковчи – пенсіонер:

Один такий молодий росіянин балакає, каже йди туди, щоб я не чув. Я сидів, пішов, кажу: я піду. Він каже: тільки смотри, а то я тобі сейчас пулю в лоб. Розбите все. На нашій вулиці вони розбиті, але люди латають-латають, щоб сохранить.

Із захопленого Очеретиного літній чоловік ішов пішки усю ніч та ранок. Дістався до Покровська, звідти до Дніпра його забрали евакуаційники.

Роман Бугайов – фахівець з евакуації:

Таких людей багато. Це випадки, коли люди чекають до останнього, сидять вдома, гадають, що це їх мине, але це омана. Треба заздалегідь поки є час вирішити, куди їхати, або звернутися на гарячу лінію нашого фонду, і ми допоможемо вам знайти або житло, або прихисток.

Людей з тимчасово окупованих територій евакуюють у різні міста України, навіть за кордон. Іван Якович нині у тимчасовому прихистку у Дніпрі. Пенсіонер сам родом з Дніпропетровщини. Зізнається: тут і хоче залишитися.

Мені хочеться тут, не кудись їхати, десь тут, щоб якесь житло було.

Нині у центрі тимчасового прихистку Івану Яковичу допомагають відновити документи. У нього залишилося лише пенсійне посвідчення. Водночас, каже директорка, шукатимуть йому дім.

Ольга Волкова – директор ГО “Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю “Океан добра”:

Хоче дуже на землі поратися, і я вже подумала, що, напевно, звернуся до Дніпропетровської громади. Цілком можливо, що є достатньо будиночків. Людина здатна, з гарною пенсією. Так що цілком може взяти собі будиночок, займатися господарством. Напевно, вже й супутницю знайде, у нас тут уже має він успіх.

У Івана Яковича родичів не залишилося ані в Дніпрі, ані на Донеччині. Тож розраховувати, окрім, як на волонтерів та небайдужих – немає на кого.

Previous post кішку випадково відправили поштою в посилці — Цікaвинки
Next post США застосують лазерну зброю в бою проти дронів