Кров рятує життя: чи вистачає донорів у прифронтовому Запоріжжі

Кров рятує життя. На важливості донорства наголошують медики. Кажуть, із початком великої війни в Україні значно збільшилась потреба у крові та її компонентах.

Чи є охочі стати донорами у прифронтовому Запоріжжі, хто сьогодні поповнює донорський реєстр – наш репортаж.

Ця черга на обстеження потенційних донорів. Лікарі визначають рівень гемоглобіну, вимірюють тиск та пульс, консультують щодо протипоказань та хронічних захворювань.

Юлія Ворона, лікарка-терапевт відділу комплектування донорських кадрів Запорізького облцентру служби крові:

Можемо відмовити людині з серйозними захворюваннями. Наприклад, після перенесеного інсульту, інфаркту міокарда і гепатиту Б або Ц. Людині потрібно в будь-якому разі звернутися, якщо вона бажає бути донором і розповісти про свій стан здоров’я, а лікар уже визначить.

Тих, хто успішно пройшов медогляд, пригощають солодким чаєм та печивом. І потім запрошують здати кров. Валентина проходить таку процедуру не вперше. Розповідає, донором була ще до початку війни. Зараз намагається робити кілька донацій на рік.

Валентина, жителька Запоріжжя:

І чоловік мій приходить, і ми в перший рік війни взагалі по 6 раз кожен здали, було б здоров’я трошки більше, якось так, треба допомагати, чим можемо.

Валентина запевняє, донорство – то нескладно і не страшно. Головне, не нехтувати правилами підготовки.

Валентина, жителька Запоріжжя:

Є деякі поради, добре виспатись перед здачею, дієту, якби триматися дієти перед здачею. Не вживати алкоголь, не курити.

У службі крові кажуть, донорам завжди раді. Втім перед самою донацією, радять зателефонувати та дізнатися, які групи потрібні саме зараз. Адже кров та її компоненти тут готують за заявками від медзакладів.

Олена Боловінова, завідувач відділу комплектування донорських кадрів Запорізького облцентру служби крові:

Зараз ми справляємось, але ж потрібно нам подзвонити, у нас є мобільні телефони, попередньо запис у нас є, і ми кажемо, коли можна приходити й з якою групою. Буває, що якийсь пацієнт має якусь рідку групу крові, наприклад, 4- або 1-, тоді ми зможемо викликати.

Поповнювати донорський реєстр допомагають і волонтери. Через соцмережі закликають людей долучатися до благодійної акції.

Ольга Кошель, волонтерка:

Наші донори, які вже з нами були, вони більше знають і можуть вже приходити самостійно здавати кров, і найчастіше це буває, в нас є свій чат донорів.

Такий анонс привернув увагу і 20 річної Анастасії. Кров дівчина здає вперше.

Анастасія, жителька Запоріжжя:

Я знаю у мене рідка група крові доволі, і вирішила прийти.  Я внутрішньо переміщена особа і також бачила жахи війни, скажемо так. І хочеться допомогти чимось як громадським людям, так і військовим, я дуже сподіваюсь, що це все ж таки допоможе.

І медики підтверджують – один донор може врятувати кількох пацієнтів.

Previous post Нафтобази у Смоленській області РФ атакували дрони – супутникові знімки
Next post Шість головних новин України та світу на 21:00 27 квітня | новини України