Вадим Нестеренко: Рейдери переоцінюють свої сили і можливості

Вадим Нестеренко: Рейдери намагаються відкусити від нашого агрохолдингу частину активів, але переоцінюють свої сили і можливості


Раніше глава наглядової ради агрохолдингу Ristoneholdings Вадим Нестеренко виступив з публічним зверненням про те, що 1 вересня 2020 року було здійснено рейдерське захоплення контролю над переробними підприємствами холдингу в Дніпрі – ТОВ “Дніпромлин” і ТОВ “Хлібозавод №10”. Ми звернулися до Вадима Григоровича з проханням більш детально висвітлити ці події.


– Що сталося з десятим хлібозаводом і Дніпромлином в Дніпрі? В чиїх руках перебувають ці підприємства сьогодні?


– Історія ця досить цинічна, наочна і в якомусь сенсі повчальна. Ми з неї будемо робити висновки.


Холдинг купував ці підприємства, я так навскидку точно і не скажу, в 2011 або 2012 роках. Купував у не дуже працездатному стані і з фінансовими проблемами. Серед іншого, тоді довелося терміново набирати фахівців, щоб налагодити внутрішні процеси. У тому числі нам порекомендували юристів і фінансистів, які як пізніше з’ясувалося, раніше працювали на комунальних підприємствах Дніпра. Репутація як у фахівців у них була нормальна, а те, що з цими комунальними підприємствами були пов’язані певного роду скандали щодо комунальної власності, це нас тоді мало цікавило. Як зараз з’ясовується, даремно ми не вивчили цю ситуацію детальніше.


Надалі ці вихідці з дніпровських КП нормально працювали в керівництві підприємств холдингу, користувалися довірою, і коли в цьому виникла певна необхідність я, будучи кінцевим бенефіціаром підприємств, з необережності переписав на цих людей частину корпоративних прав. Йдеться про хлібозавод №10, підприємство Дніпромлин і ще про низку інших.


У цьому році, коли ми активно вели пошук і переговори про залучення нових партнерів в бізнес нашого холдингу, ці колишні комунальні працівники, як я можу припустити, раптово стривожилися, мабуть боячись втратити свій вплив на процеси. Можливо, їх нацькувати якісь треті особи, точно про мотивацію цих людей я поки сказати не можу. Але вони, користуючись тим, що на них оформлені низка корпоративних прав, зробили по суті акт рейдерства, якщо говорити про цю історію не з формально-юридичної точки зору, а за фактичними подіями. Захоплені підприємствах входять до складу агрохолдингу Ristoneholdings, але топ-менеджмент цих підприємств не допускає керівництво холдингу на територію, до поточної документації тощо. По факту це рейдерське захоплення підприємств.


Але у всій цій історії є принципово важливі нюанси, про які загарбники здогадалися тільки після скоєння недружніх дій. Справа в тому, що на момент придбання і Дніпромлин, і Хлібозавод №10 дуже потребували оновлення обладнання і технологій, інвестицій, обігового капіталу. Досить тривалий час фактичним інвестором цих переробних підприємств, що дозволив їм набрати обертів і стати лідерами відповідної галузі в регіоні, були аграрні господарства холдингу. Вони підтримували Дніпромлин і Хлібозавод і своїми грошима, і урожаєм, допомагаючи розвивати потенціал підприємств, але при цьому накопичувалися борги, які при нормальному розвитку подій з перспективного бізнес-плану повинні були починати погашатися десь з 2021-22 років. Рейдери поламали цей бізнес-план, але в підсумку, піднявши бухгалтерію, переконалися, що захопили по суті справи підприємства-банкрути, із сумарними боргами понад 600 мільйонів гривень.


У рамках єдиного холдингу, де ми можемо зосереджувати і перекидати фінансові потоки для розвитку окремих підприємств, щоб вивести їх на високий рівень рентабельності, така фінансова політика показала свою ефективність. Але коли окремі підприємства насильно вириваються зі стратегії холдингу, вони виявляються недієздатними боржниками.


Природно, що холдинг і його агропідприємства сьогодні, реагуючи на факт рейдерського захоплення, почали позовно-претензійну роботу, претендують на повернення боргів, на арешт і відчуження майна захоплених підприємств. Безумовно, це процедури не одного дня, ми все знаємо про те, як повільно обертаються шестерні правосуддя, але я впевнений, що рано чи пізно питання рейдерства буде вирішене і закрите.


Є тут інший важливий нюанс. Я, як кінцевий бенефіціар холдингу і підприємств, що входять до нього, вів і веду переговорну роботу з партнерами, інвесторами. І в бізнесі такого масштабу істотну роль відіграє довіра між партнерами, люди знають, що на моє слово можна покластися. Сьогодні я не можу брати на себе відповідальність за діяльність і зобов’язання підприємств, що зазнали захоплення, на діяльність та фінансові результати яких я фактично не впливаю.


Я в своєму зверненні вже публічно попередив про цю обставину всіх партнерів Дніпромлина і Хлібозаводу №10 – постачальників сировини, покупців готової продукції. За те, наскільки будуть виконані договірні зобов’язання захоплених підприємств, особисто відповідає їхній нинішній менеджмент.


– Рейдери напевно теж сподіваються на якісь перемоги в судових процесах, які дії вони виробляють, щоб закріпити своє перебування на підприємстві?


– На перемогу в судах, якщо йдеться про чесний суд, рейдери сподіватися не можуть. Проти них величезна кількість фактичного матеріалу. Тому вони застосовують тактику, яку я б визначив як близьку до кримінальної. Наразі від рейдерів йдуть погрози і залякування на адресу керівників агропідприємств холдингу. Їх схиляють до протиправних дій, до внесення сфальсифікованої інформації в бухгалтерську документацію, щоб приховати борги і фінансові зобов’язання захоплених рейдерами підприємств.


Нашим директорам і бухгалтерам не тільки погрожують фіктивними кримінальними справами, а й надсилають СМС-ки з погрозами фізичного насильства. Природно, ми всі ці погрози і пропозиції документуємо, щоб згодом, якщо виникне така необхідність, звертатися в поліцію і прокуратуру. Своїх людей ми образити нікому не дозволимо, всі люди надійно захищені, у холдингу є для цього засоби і можливості.


– Підприємства холдингу давно є активними учасниками міжнародних і європейських бізнес-асоціацій, проходять аудит міжнародного рівня, мають бізнес-партнерів в країнах Європи. Як позначиться нинішня ситуація на міжнародному авторитеті холдингу?


– Холдинг був, є і буде надійним партнером з хорошою діловою репутацією як всередині України, так і на міжнародному рівні. Наші основні партнери про ситуацію з двома захопленими підприємствами холдингу обізнані на документальному рівні, вони поділяють холдинг і приречену на провал спробу відкусити у нас частину активів.


Ми провели низку консультацій з нашими європейськими партнерами, з міжнародною бізнес-асоціацією, отримали від них підтримку і пораду підключити до вирішення ситуації посольства низки європейських країн, посольство США. Зрозуміло, що ці органи не мають можливості безпосередньо брати участь в українських справах, проте в рамках своїх повноважень мають певні важелі впливу. І вони зможуть донести до керівництва країни загрозу того, що подібного роду рейдерства завдають істотної шкоди іміджу України, як майданчику для зарубіжних інвестицій і стабільного бізнес-партнерства.


Адже ми всі прекрасно розуміємо, що чим більше таких негативних історій в Україні, тим гірше сприймається на Заході наш інвестиційний клімат і тим примарнішими стають надії на прямі західні інвестиції, яких так потребує наша економіка.


– На підприємствах вашого холдингу завжди була сильна соціальна політика щодо найманих працівників – високий рівень зарплати, і соцпакети, у людей була стабільність, якою вони дорожили. Як до ситуації з рейдерством поставилися трудові колективи Дніпромлина і Хлібозаводу №10?


– Я не хочу, щоб трудові колективи якимось чином втягувалися в цю негарну історію. Людям дійсно потрібна робота і зарплата, нехай люди спокійно працюють, поки у загарбників буде можливість оплачувати їхню працю.


Тим більше, що старожили цих трудових колективів пам’ятають, в яких нестабільних умовах вони працювали, перш ніж увійшли до складу нашого холдингу і отримали гарантовану роботу і стабільну її оплату.


– Ви можете назвати конкретні прізвища рейдерів? Співробітники захоплених підприємств холдингу їх вже називають відкрито…


– Називати прізвища менеджменту я не стану з однієї простої причини, на моє глибоке переконання, вони є не ініціаторами, а виконавцями рейдерства. Хто стоїть за ними?


Серед тих, хто сьогодні практично щодня з’являється на захоплених підприємствах і контролює процеси всередині них, спливає ім’я людини, якій там робити в принципі нічого, вона вкрай далека від борошномельного або хлібного бізнесу, від торгівлі продуктами. Ця людина – колишній секретар міськради Дніпра часів Януковича Максим Романенко. І більшість топ-менеджерів захоплених підприємств, які беруть участь у рейдерській схемі, в минулому працювали в тих комунальних підприємствах Дніпра, які курирував Романенко. Чи є він організатором, або теж, як його колишні підлеглі, діє в інтересах третіх осіб, можна тільки здогадуватися.


Я підкреслю, що нікого конкретно поки не звинувачую, я не маю для цього достатніх підстав, але я впевнений, що в подальших діях рейдерів обов’язково проявлять себе справжні організатори та інтересанти цієї затії. Але принаймні, погрози на адресу працівників холдингу пов’язані саме з Романенком, це задокументовано.

Previous post Фізики припускають, що часу може не існувати
Next post У Раді закликали позбавити державних нагород низки артистів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *