Близько 80% українців ідентифікують себе як громадян України, що на понад 17%, ніж у 2021 році – новини на УНН

КИЇВ. 16 січня. УНН. Тренд на посилення громадянської ідентичності зріс з 62,6% у 2021 році до 79,7% у 2022 році. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 19 по 25 грудня 2022 року. УНН.

Цитата

“Тренд на посилення громадянської ідентичності, що фіксується Інститутом соціології НАН України з 2000 року, очікувано продовжився під час війни. Відповідний вид ідентичності зріс з 62,6% у 2021 році до 79,7% у 2022 році. Усі інші види територіально-громадянських ідентичностей представлені дуже слабо”, — йдеться у результатах опитування.

Повідомляється, що згідно з аналізом період національно-громадянської кристалізації, який тривав з 2015 року, змінився періодом національно-громадянської консолідації, перехід до якого зумовила широкомасштабна війна.

“Фактично, як ми вважаємо, в Україні завершився процес формування громадянської нації, що не знімає потреби вирішення наступного важливого завдання національного масштабу – повноцінної євроінтеграції”, – зазначають у КМІС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський підписав закон про утвердження української національної ідентичності

Додамо

Результати опитування КМІС представляють доросле населення України, за винятком АР Крим та тимчасово окупованих територій Донбасу (після зважування — відповідно до демографічної структури, що існувало на початок широкомасштабної війни Росії проти України).

Опитування здійснювалося методом телефонних інтерв’ю використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) та виключно за мобільними телефонними номерами.

Статистична похибка вибірки обсягом 2007 респондентів за довірчої ймовірності 95% становить 2.2%. При припущенні, що дизайн-ефект такої вибірки за звичайних умов становить 1.1, максимальна похибка вибірки має бути трохи більше 2.5%. У той самий час можуть бути додаткові усунення, що з військовим вторгненням, які повноцінно оцінити неможливо.

Previous post Жданов назвав важливі фактори — tsn.ua
Next post Стан російського ядерного арсеналу ще перевіряти та перевіряти. Можливо, 86% ракет і не полетить нікуди