Гендиректор YASNO розповів про ситуацію зі світлом у Києві – новини на УНН

КИЇВ. 17 січня. УНН. Станом на 16 січня у Києві ситуація з електроенергією залишається складною. Тому світло вимикали у всіх сірих зонах графіка. Про це повідомив гендиректор YASNO Сергій Коваленко у своєму Facebook. УНН.

Подробиці

Він зазначив, що вчора, 16 січня, на Київ мали 974 МВт із необхідних 1600. Ішли на межі графіка, відключали у всіх сірі зони. Ситуація продовжує бути складною та обмеження зараз — це єдина можливість не зробити все ще гіршою, сказав Коваленко.

Декілька деталей, чому так відбувається. Як ви вже знаєте, зараз значний дефіцит у генерації. Ось як виглядала структура генерації в країні на початку 2022 року: атомні електростанції – 55%, ТЕС та ТЕЦ – 29%, гідроелектростанції – 7%, відновлювані джерела (сонячні, вітрові та інші електростанції) – 9%”, – зазначив він.

Гендиректор YASNO наголосив: атомні електростанції були основним джерелом, вони виробляли великі обсяги електроенергії, але є негнучкими і не можуть швидко реагувати на зміни у попиті. Зараз атомна генерація працює не повною мірою через те, що ЗАЕС не віддає електроенергію в мережу. І цей шлюб компенсувати неможливо.

Теплова генерація зазвичай використовується для швидкого балансування генерації та споживання. Але зараз пошкоджено й ТЕС. Тому намагаються використати гідроелектростанції, але вони вимагають часу на відновлення.

Тобто коли говоримо, що ситуація вкрай нестандартна, так і є. Енергосистема по всій Україні є єдиною. Це означає, що якщо, скажімо, не працює кілька блоків електростанції на заході країни, то обмеження стосуватимуться однаково і Львівщини, і Одещини, і Черкащини. І світло-сірі зони графіка зараз найшвидше означають відключення. Усі сили енергетиків зараз спрямовані на відновлення. Ремонти продовжуються. Тому слід бути терплячими”, – наголосив Коваленко.

Доповнення

Виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук повідомив, що закінчення опалювального сезону не призведе до покращення ситуації з електроенергією в Україні.

Previous post Кабмін створив Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури України – Шмигаль
Next post Джоковичу дозволили в’їзд до Австралії після скандальної депортації