Експерти МАГАТЕ не виявили військової техніки на українських АЕС – Гроссі – новини на УНН

КИЇВ. 25 січня. УНН. Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) не знайшли військової техніки на українських атомних електростанціях. Про це повідомляє УНН з посиланням на заяву директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Подробиці

Комісії МАГАТЕ перевірили усі атомні станції. На жодній із них не було виявлено військового озброєння, сказав Гроссі.

“Результат цих перевірок був негативним”, – підкреслив він, виступаючи в Європарламенті у Брюсселі.

Також Гроссі додав, що за результатами проведених перевірок було складено докладний звіт.

Це другий випадок, коли МАГАТЕ змогло “розвінчати звинувачення у тому, що незаконні та дуже небезпечні речі відбуваються на цих об’єктах”, сказав голова МАГАТЕ, маючи на увазі спростування попередніх звинувачень Росії на адресу України у створенні “брудної бомби”.

Додамо

Глава Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін заявив, що українські військові нібито складують на територіях АЕС (зокрема — на Рівненщині) озброєння та боєприпаси, зокрема ракети для HIMARS. За словами Наришкіна, Україна розраховує, що росія не завдаватиме ударів по атомних об’єктах, а якщо озброєння здетонують “з вини ракети української ППО, що заблукала,” можна буде звинуватити в цьому москву.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк спростував російський фейк щодо зберігання зброї на території АЕС.

“Жодної зброї на „території АЕС“ Україна ніколи не зберігала, як про це фіктивно „заявляє“ ru-ЗЗР (Наришкін). Натомість Росія захопила ЗАЕС і тримає там військових”, – написав Подоляк.

Раніше

міністр оборони Росії Сергій Шойгу влаштував “телефонну карусель” із заявами про “брудну бомбу” України. Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав заяви абсурдними та брехливими. І запросив експертів МАГАТЕ.

США, Великобританія та Франція відкинули заяви Шойгу про “брудну бомбу”.

Пізніше Кулеба повідомив, що закликав МАГАТЕ негайно направити експертів на мирні об’єкти в Україні, які Росія брехливо описує як місця розробки “брудної бомби”, і в організації погодилися.

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили перевірки на трьох об’єктах в Україні на запрошення Києва, щоб зірвати дезінформаційну кампанію Росії за “брудною бомбою”, – за даними МАГАТЕ, ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів не виявлено.

Previous post У Росії мобілізовані, які скаржилися на командирів через звинувачення у дезертирстві, перестали виходити на зв’язок
Next post Зеленський присвоїв Вільнюсу почесну відзнаку — Укрaїнa — tsn.ua