До кінця лютого українці зможуть обміняти до 20 млн ламп розжарювання на LED – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. 30 січня офіційно стартувала програма ЄС та Уряду України для населення з обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи. Про це повідомляє УНН з посиланням на Урядовий портал

Цитата

Це ще один крок Уряду України для подолання енергетичної кризи внаслідок ракетних ударів Росії. Так, у рамках програми передбачається заміна до 50 млн ламп розжарювання, що має заощадити державі електроенергії порівняно потужності одного блоку середньостатистичної атомної електростанції, адже LED-лампи споживають у 8 разів менше електроенергії за звичайні лампи старого зразка”, – сказала перший віце-прем’єр-міністр. міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

“Програма триватиме не один місяць, ми починаємо з великих міст і поступово дійдемо до найменших сіл, яким доставимо лампи до кінця цього місяця чи початку наступного. Загалом ми плануємо, що на кінець лютого повнолітні українці матимуть змогу обміняти у відділеннях Укрпошти до 20 мільйонів ламп. Така проста річ, як заміна лампи розжарювання на LED-лампи дозволить нашим енергетикам балансувати систему та зменшити відключення світла, а для українців — це також можливість економити на рахунках, а також сформувати нові побутові звички, зокрема свідомо та економно споживати електроенергію”, – зазначила Свириденко.

Подробиці

За даними Укренерго, до 40% енергії споживається домогосподарствами. При цьому багато українців все ще використовують звичайні лампи розжарювання у побуті.

Типова лампа розжарювання споживає 60 Вт на годину, а середня світлодіодна лампа такої ж яскравості споживає 7-8 Вт, забезпечуючи економію електроенергії в середньому у 8 разів. За оцінками енергетиків, перехід на світлодіодні лампи допоможе споживати на 7-10% менше електроенергії у моменти пікового навантаження.

Перший Віце-прем’єр-міністр наголосила на підтримці європейських партнерів у боротьбі України як на військовому, так і на енергетичному фронті.

Європейський Союз заявив про готовність закупити 30 млн LED-ламп і, починаючи з середини січня 2023 року, поетапно та безкоштовно передає їх Україні. Ще 5 млн. ламп виділить уряд Франції. Крім того, ЄС допомагає Україні не лише LED-лампами, а й генераторами, фінансуванням ремонту енергоінфраструктури проектів енергозбереження та ін.

Щодо механізму програми, Свириденко розповіла, що кожен українець, який досяг 18 років, зможе обміняти до 5 старих ламп розжарювання на нові економні LED-лампи у відділеннях “Укрпошти”. Для цього необхідно залишити заявку через додаток Дія та отримавши підтвердження про наявність ламп відвідати Укрпошти. Якщо скористатися програмою не має можливості, достатньо прийти до відділення Укрпошти, пред’явити паспорт та ідентифікаційний код та обміняти лампи в порядку черги.

Доповнення

Як відомо, з 16 січня українці можуть безкоштовно обмінювати старі електричні лампи розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи.

Українці можуть подати заяву про обмін 5 старих ламп розжарювання на стільки ж LED-ламп у додатку “Дія”.

Previous post Росія не припиняла реванш: Зеленський
Next post Російські військові облаштовують лінії оборони навколо аеродрому в окупованому Бердянську: фото — tsn.ua