Польську мову можуть додати до переліку предметів ЗНО – Верещук – новини на УНН

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Українська сторона відкрита до співпраці з Польщею на всіх рівнях, щоб забезпечити доступ нашої молоді до якісної європейської освіти. Про це заявила віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук. УНН.

Подробиці

Освіта — один із інструментів інтеграції до європейського простору, зазначила Віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук під час наради, на якій обговорювалися можливості здобуття освіти українцями у Польщі та поляками — в Україні. До наради приєдналися представники Міністерства освіти та науки та Українського центру оцінювання якості освіти.

Говорили про необхідність тісної гуманітарної та освітньої взаємодії України та європейських держав. Насамперед Польщі. Зокрема, про можливість включення польської мови до переліку навчальних предметів, з яких проводиться зовнішнє незалежне оцінювання.

“Об’єднання з поляками – запорука сталого розвитку та безпеки. Освіта та мова – це головні інструменти, з яких починається таке об’єднання. Ми повинні переходити до конкретних дій, щоб інтегруватись у європейський простір. Перший крок – вивчення мов країн-сусідів. І цей крок має бути обопільним: поляки готові включити українську мову як іноземну до переліку навчальних предметів. Водночас українська сторона має розробити стратегію складання іспитів з польської мови. І якщо для цього потрібно вносити зміни до законодавства, треба розпочинати цей процес вже сьогодні”, — зазначила вона.

Наразі для громадян Польщі в МОН України опрацьовують алгоритм визнання та зарахування результатів Egzamin maturalny (польська матура) під час вступу до українських навчальних закладів.

Віце-прем’єр-міністр наголосила на підтримці зареєстрованого в парламенті урядового законопроекту № 8228-1, який спростить як нашим громадянам, так і полякам процес вступу до українських та польських навчальних закладів.

У свою чергу, представники МОН повідомили про умови вступу для українських випускників до польських навчальних закладів. Так, у Польщі визнаються українські документи про базову загальну середню освіту (атестати про закінчення 9 класу). Так само як і результати ЗНО зараховуються для вступу до польських вищих навчальних закладів.

“Українська сторона відкрита до співпраці з Польщею на всіх рівнях, щоб забезпечити доступ нашої молоді до якісної європейської освіти”, – резюмувала Ірина Верещук.

Нагадаємо

Під час цьогорічного вступу до закладів вищої освіти пропонують знову альтернативу ЗНО у вигляді мультитесту.

Як заявив перший заступник міністра освіти України Андрій Вітренко, після перемоги в Україні повернуться до повноцінного зовнішнього незалежного оцінювання. Національний мультипредметний тест – це лише особливий формат проведення ЗНО.

Previous post Зеленський розповів про підготовку України до нового наступу Росії — tsn.ua
Next post США вперше нададуть Україні ракети більшої дальності – Reuters