У ПЦУ обговорять календарну реформу 24 травня – новини на УНН

КИЇВ. 2 лютий. УНН. У православній церкві України планують винести питання календарної реформи на обговорення 24 травня. Відповідне рішення було ухвалено під час засідання Священного синоду ПЦУ. УНН.

Цитата

“Було вирішено скликати 24 травня 2023 р. чергове засідання Архієрейського Собору, одним із питань порядку денного якого є обговорення календарної реформи”, – йдеться у повідомленні ПЦУ.

Додамо

Крім того, Священний Синод затвердив порядок благословення парафіям і монастирям ПЦУ на використання новоюліанського календаря.

Раніше

У листопаді на засіданні Священного Синоду під головуванням Предстоятеля створили Синодальну календарну комісію та призначили її голову – ректора Київської православної богословської академії протоієрея Олександра Трофимлюка. Як зазначили у ПЦУ, таке рішення продиктоване необхідністю впровадження календарної реформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЦУ та УГКЦ створять спільну робочу групу з реформування церковного календаря

У ПЦУ зазначили, що непродумане та поспішне впровадження календарної реформи може призвести до поглиблення та появи ще більшого поділу серед українців. Тому Священний Синод засудив самовільне, одноосібне рішення Преосвященного Михаїла, Митрополита Луцького та Волинського про внесення змін до церковного календаря, яке є порушенням канонічного порядку. Втім, Синод дозволив, там де для цього вбачаються об’єктивні обставини та пастирська необхідність, з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю здійснювати лише молебень із акафістом Різдва Христового та виконання колядок.

Контекст

В Україні християнські церкви живуть за двома календарями: Григоріанським (Римсько-католицька церква) та Юліанським (Греко-католицька та Православна церкви).

Також є ще новоюліанський календар, який практично не відрізняється від Григоріанського.

Previous post пілот “Джус” описав загрози — tsn.ua
Next post У Гаазі буде створено центр переслідування “злочину агресії” – президент Єврокомісії – новини України, Політика