Вчені розповіли, чи справді кава дає “заряд енергії” – новини на УНН

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Багато хто починає свій день з ранкової чашки кави, вважаючи, що вона здатна підбадьорити, а також наповнити енергією на цілий день. За статистичними даними, загалом люди у світі випивають понад дві мільярди чашок кави щодня. У новому дослідженні вчені розповіли, який насправді вплив кави на людину і чи здатна вона підбадьорити. Про це повідомляє УНН із посиланням на Live Science.

Подробиці

Зазначається, що цей напій насправді може позбавити сонливості, але навряд чи здатний “енергетично підзарядити”.

Основним стимулятором у каві є кофеїн. І основний спосіб дії кофеїну – це зміна способу взаємодії клітин нашого мозку із з’єднанням під назвою аденозин.

Аденозин – частина системи, яка регулює наш цикл сну та неспання. У міру того, як ми займаємося справами, рівень аденозину підвищується, оскільки він вивільняється як побічний продукт під час використання енергії у наших клітинах. Аденозин зв’язується зі своїм рецептором, що зрештою змушує сповільнюватися наші клітини, і це викликає у нас втому та сонливість. Під час сну споживання енергії знижується. Разом з ним знижується рівень аденозину. Він перетворюється на інші форми. Саме тому після сну ми почуваємося відпочилими.

Якщо людина все ще сонна після сну, кофеїн насправді може допомогти впоратися із сонливістю, але тільки на певний час. Він працює шляхом зв’язування з аденозиновими рецепторами (по суті, просто заповнює “білі плями” і не дає аденозину зв’язуватися з ними).

При цьому ефект кофеїну не пов’язаний зі створенням будь-якої енергії, а швидше викликає почуття бадьорості. Зазначається, що кофеїн не здатний вічно зв’язуватися, а аденозин, що їм блокується, нікуди не зникає.

Згодом кофеїн розщеплюється, рецептори звільняються, весь накопичений аденозин заповнює їх, а відчуття втоми та сонливості повертається. Відомо, що ефект від кофеїну впливають кілька чинників: кількість вільного аденозину у вашій системі, рівень сонливості.

За словами вчених, пізнє споживання кофеїну, коли рецептори вже заповнені аденозином, насправді може лише ускладнити засипання. Дослідники пояснили, що “напіврозпад” кофеїну потребує близько 5 годин, але люди індивідуальні. Комусь може знадобитися більше часу, а комусь менше.

Дослідники додають, що згодом наша толерантність до стимулятора лише зростає.

Кофеїн також здатний підвищувати рівень кортизолу, гормону стресу, завдяки чому людина почувається бадьоріше. Це може означати, що кофеїн ефективніший пізно вранці, коли ми вже маємо природне зростання кортизолу після пробудження. Тому ефект від ранкової чашки кави може здатися не таким сильним.

Також за словами вчених, на рівень втоми діє цукор, який деякі споживають додаючи до ранкової кави. Цукор створює реальну енергію в організмі, вільні цукри викличуть сплеск цукру в крові, а потім ми відчуємо втому, коли його рівень прийде в норму.

Кава, як зазначається, під час або після їди може діяти повільніше. Це з тим, що їжа уповільнює засвоєння кофеїну.

Доповнення

Кава не є єдиним напоєм з кофеїном, вона також міститься в чаї, енергетиках, колі та інших напоях.

При цьому кожен напій з кофеїном по суті має власний профіль додаткових сполук, які можуть мати свій стимулюючий ефект або здатні взаємодіяти з кофеїном, змінюючи його вплив.

Нагадаємо

Нові дослідження показали, що додавання невеликої кількості молока до ранкової кави може посилити протизапальні властивості напою. У кількох дослідженнях вчені продемонстрували, як молочні білки можуть зв’язуватися з антиоксидантами у каві, посилюючи будь-які потенційні переваги для здоров’я.

Також як писав УННАмериканські вчені провели дослідження щодо впливу кофеїну на здоров’я людини і дійшли висновків, що на пристрасть до кави та шоколаду впливає так званий “ген кави”, який визначає, наскільки людина любить ці продукти.

Previous post суд взяв під варту підозрювану — Київ — tsn.ua
Next post Новий наступ Росії 2023, де почнеться