Вгору – Проекти

Про таку історію розповідає Яна Яненко, юрист із спільноти “Ми разом”. “Чоловік однієї з наших дівчат пішов ЗСУ. Приніс усі документи, і йому сказали, що його оформили – розповідає Яна. – У березні він і ще кілька чоловіків загинули, його посмертно нагородили відзнакою “За оборону рідної держави. Макарів”. Але виявилось, що у військкоматі не зробили запис у його військовому квитку, бо тоді терміново евакуювалися. Наразі дружина працює з адвокатом, щоб довести, що її чоловік загинув на війні. Але зробити це складно, адже потрібні свідки, а вони загинули разом із ним.

З відмовами в отриманні одноразової грошової допомоги у Юридичній сотні не стикалися – крім випадків, коли на неї подають заяву родичі, які за законодавством не мають права на цю виплату – брати та сестри, дорослі працездатні діти.

Але часто нам дзвонять члени сімей, які подали заяву, наприклад, півроку тому і все ще не отримали рішення комісії Міноборони, – розповідає Ольга. – У той же час є ті, хто подав заяву півтора місяці тому, і вже отримав позитивне рішення та виплату. Від чого ця черговість залежить – невідомо”. На запит Liga.net щодо цього відповіді від Міноборони поки немає.

“Буде, що комісія щойно взяла справу на розгляд, – пояснює Ольга. – Буває, що якогось одного документа у пакеті не вистачає, і комісія взялася за іншу справу, а сім’ї не повідомила про документ. Буває, що затримка є просто через перевантаженість комісії”.

Яна Яненко розповідає: для багатьох жінок одноразова грошова допомога та інші виплати життєво необхідні – адже мають маленькі діти, і вони не можуть піти працювати. Їм просто нема на що жити. Тоді спільнота також приходить на допомогу: вдови, які вже отримали гроші, допомагають тим, хто ще не отримав.

Previous post У ДПСУ розповіли, скільки порушників намагалися незаконно перетнути кордон — tsn.ua
Next post у Чорному морі немає російських носіїв ракет «Калібр»