Спрогнозувати землетруси в часі не можна, але можна визначити як коливатимуться ґрунти – сейсмолог – новини на УНН

КИЇВ. 6 лютого. УНН. Поки що немає методики, яка б дозволила в часі визначити, коли станеться сильний землетрус. Однак можна визначити, як коливатимуться ґрунти в основі будинків, споруд, для того, щоб не було резонансу та відповідно руйнувань. Про це журналісту УНН розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

Цитата

“Якщо говорити про час виникнення землетрусу, то не існує на даний момент ніде у світі методики, яка б дозволила у часі визначити, коли станеться сильний землетрус у тому чи іншому місці. Якщо говорити про ті землетруси, які є небезпечними для України — це зона Вранча. Приблизна глибина 140-180 км очевидно, що туди залізти неможливо через те, що найглибша свердловина це близько 11 км, а вогнище на глибині 180 км. Тому проміряти, яка там напруга поки що не вдасться”, — розповів Кендзера.

Подробиці

Він зазначив, що потреби у прогнозуванні землетрусів у часі немає, адже потрібно знати, як коливатимуться ґрунти в основі будинків та споруд, для того, щоб не було резонансу та відповідно руйнувань.

“Знаючи як коливатимуться ґрунти, то на підставі цього знання можна перерахувати, які напруги виникатимуть у тій чи іншій конструкції будівлі. І або зміцнити цю конструкцію, або переінакшити проект так, щоби не виникали резонансні процеси”, — сказав Кендзера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щонайменше 1500 людей стали жертвами землетрусу в Туреччині

За його словами, для того, щоб спрогнозувати, як виглядатимуть коливання, потрібно поставити сейсмічні станції і реєструвати, як вони коливаються при слабших і сильніших землетрусах, щоб знаходити закономірності, як виглядатимуть землетруси на даному майданчику, коли накопичиться достатньо енергії.

Це можна розраховувати і вже піддається розрахунку. Цим користуються за кордоном у нас. Ми маємо дуже хороші школи, зокрема, Науково-дослідний Інститут будівельних конструкцій. Вони зараз готують нові державні будівельні норми, а у державних будівельних нормах з одного боку показано, яким буде вплив на ті чи інші території України, з якою ймовірністю, а з іншого боку вони говорять як за тих чи інших умов будувати споруди та будинки такими, щоб вони не руйнувалися”, – розповів Кендзера.

Крім того, він зазначив, що є думка, що якщо проектувати та будувати будинок сейсмостійким, то він буде дорожчим, ніж не сейсмостійкий, але це не так.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус у Туреччині: є 24 звернення щодо відсутності зв’язку з українцями

Кендзера також пояснив, що землетрус у Туреччині стався у сейсмоактивному поясі, до якого належить і Україна.

“Просто землетруси сталися на південно-західній околиці цього поясу, а ми лежимо на північно-східній частині”, – зазначив Кендзера.

Доповнення

Туреччина розташована на вершині великих розломів і часто зазнає землетрусів. Близько 18 000 людей загинули внаслідок потужних землетрусів, що вразили північно-західну Туреччину 1999 року.

Previous post Гвардія наступу МВС – що це та як долучитися — tsn.ua
Next post З першого дня війни він допомагає місту – мер Харкова про рішення депутата Абрамовича скласти мандат – новини на УНН