У Києві та Криму: сейсмолог розповів, де в Україні можуть статися сильні землетруси – новини на УНН

КИЇВ. 6 лютого. УНН. В Україні сильні землетруси можуть відбутися, зокрема, у Києві та Криму. Землетруси в Туреччині виникли у сейсмоактивному поясі, до якого належить і Україна. Про це журналісту УНН розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

Цитата

“Безперечно може бути (сильний землетрус у Києві — ред.), все залежить від того, про який землетрус ми говоримо. Зокрема, ці землетруси з осередками в зоні Вранча, з джерелами в зоні Вранча, що на території Румунії. Від цих землетрусів сейсмічні хвилі підходять і викликають коливання і в Києві, і в Москві, і в Санкт-Петербургі. Люди пам’ятають сильні землетруси, які були у зоні Вранча у 1977, 1986 та 1990 роках. Пам’ятають, як у Києві з високих будинків жителі вибігали надвір, бо боялися, що їхні будинки можуть зруйнуватися”, — розповів Кендзера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Румунії стався землетрус магнітудою 4,6 – поштовхи відчули і в Молдові

Також він зазначив, що сильні землетруси можуть статися у Криму, який має власні сейсмоактивні зони, зокрема південне узбережжя.

“Там 1927 року стався такий сильний землетрус, що він фактично все узбережжя зруйнувало”, – сказав Кендзера.

Він додав, що землетрус у Туреччині стався у сейсмоактивному поясі, до якого належить і Україна.

“Просто землетруси сталися на південно-західній околиці цього поясу, а ми лежимо на північно-східній частині”, – зазначив Кендзера.

Крім того, він розповів, як діяти людям під час сильного землетрусу.

“Все залежить від того, де ви знаходитесь, якщо ви перебуваєте в сучасному будинку, який є сейсмостійким, тоді вам не потрібно нікуди виходити. Якщо йдеться про панельні будинки, які можуть скластися, оскільки це показали турецькі умови, то в такому випадку з нижніх поверхів можна встигнути втекти, якщо про високі поверхи, то навряд чи людина встигне за одну хвилину зібратися і вибігти. Хоча намагатись зробити це потрібно. Людина може загинути чи травмуватися не лише тоді, коли весь будинок руйнується, а й коли необачно ставлять важкі речі на шафу, які починають падати і можуть травмувати”, – зазначив Кендзера.

Також він зазначив, що у разі перебування на вулиці біля висоток потрібно ховатися в місцях, де сходяться стіни, або там, де стовпи, що несуть, адже, наприклад, можна травмуватися осколками від вікон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спрогнозувати землетруси в часі не можна, але можна визначити як коливатимуться ґрунти — сейсмолог

Доповнення

Наразі підтверджено, що у Туреччині та Сирії через землетрус загинули щонайменше 1500 людей, ще тисячі отримали поранення.

Спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомляв, що зараз є 24 звернення щодо відсутності зв’язку з громадянами України, які проживають у зоні стихійного лиха в Туреччині. Інформація про наявність українців серед жертв землетрусу наразі не надходила.

Previous post Ізраїльські війська вбили п’ятьох палестинців під час рейду на Єрихон – новини на УНН
Next post Ворожий наступ на Лиманському напрямку: експерт розповів яка там ситуація