Створює кампанію з дезінформації: як Росія намагається підірвати підтримку Європи Україні – Bloomberg – новини на УНН

КИЇВ. 8 лютого. УНН. У рамках кампаній із дезінформації російський уряд підтримує фейкові ЗМІ, які видають себе за міжнародні, таким чином намагаючись підірвати європейську підтримку України. Про це повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Подробиці

У дослідженні, опублікованому 7 лютого, агентство ЄС проаналізувало вибірку зі 100 випадків маніпулювання інформацією у період з жовтня до грудня 2022 року. У 60 новинах, пов’язаних із повномасштабним вторгненням в Україну – росія намагалася відвернути увагу аудиторії, зняти з себе провину чи звернути увагу на інші теми.

Зазначається, що згідно з дослідженням ЄС, друковані та телевізійні засоби масової інформації є найчастішими об’єктами імітації Росії. Стиль фейкових ЗМІ копіюється так, щоб виглядати правдоподібно у разі поширення новин про Україну.

У дослідженні наведено чотири випадки, коли було створено фейкові титульні сторінки, що імітують візуальний стиль європейських сатиричних журналів, щоб атакувати Україну та Президента Володимира Зеленського.

Зокрема, два відео імітували телеканали Al Jazeera та Euronews, у яких стверджувалося, що українських футбольних уболівальників затримали у Досі за підтримку нацистів під час Чемпіонату світу з футболу, а німецький аукціонний дім збирався знищити російські витвори мистецтва. Контент швидко підхопили та розшерили канали, пов’язані з російськими державними ЗМІ, йдеться у звіті.

Цитата

“Ця війна ведеться не лише на полі бою солдатами, вона ведеться в інформаційному просторі, намагаючись завоювати серця та розум людей. Ми маємо багато доказів того, що росія стоїть за скоординованими спробами маніпулювати публічними дебатами у відкритих суспільствах”, — заявив головний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

У звіті також наголошується, що російські дипломатичні канали є невід’ємною частиною інцидентів маніпулювання інформацією, тоді як Китай також використовує дипломатичні канали, переважно націлені на США.

Доповнення

За даними Американського інституту вивчення війни (ISW), російська влада продовжує посилювати контроль над інформаційним простором, який дедалі більше наповнюється критикою на адресу російських військових – як усередині країни, так і за її межами.

Previous post пані мер Парижа висловилася проти участі росіян в Олімпіаді-2024 (відео) — Спорт — tsn.ua
Next post курка чи яйце — вчені нарешті дізналися відповідь — Цікaвинки — tsn.ua