Мобілізація в Україні – яку повістку може отримати призовник, їх види

Загалом існує чотири види повісток

В зв’язку з тим, що Рада продовжила військовий стан та загальну мобілізацію до 20 травня, українці віком від 18 до 60 років можуть отримати повістку із закликом стати на захист Батьківщини від російських загарбників.

“Телеграф” вирішив розібратися, які види цих документів існують і що взагалі підпадає під загальне поняття “повістка”. Завідувач сектору Великописарівського бюро правової допомоги Людмила Мусієнко дала пояснення на цю тему, додавши, що в Україні існує чотири види повісток.

Повістка задля уточнення облікових даних

Відповідний вид повістки може бути вручений військовозобов’язаному, аби в подальшому внести його особисті відомості до бази. Мова йде просімейний стан призовника, відомості про його працевлаштування, наявність дітей.

Повістка на проходження ВЛК

Це вид документу зобов’язує особу призовного віку пройти медичне обстеження. Як правило в цьому випадку до повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного, де вказано придатний від до служби в армії чи ні.

Повістка-призов на строкову військову службу

Така повістка повинна містити у собі терміни, коли військовозобов’язаний громадянин повинен особисто звернутися до призовної дільниці. Крім того, у такому документі зазначається перелік того, що особа повинна мати при собі: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також, обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження, при умові, що така є в наявності.

Мобілізаційне розпорядження

Такий вид повістки вручається військовозобов’язаним особам, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні зазначається про обов’язок з’явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Раніше “Телеграф” повідомляв, як перевірити законність виданої повістки із закликом на службу.

Також нагадаємо, чи є ймовірність повторного вручення повістки українцям.

Previous post Сенатори від демократичної та республіканської партій закликають Байдена надати МКС докази військових злочинів Росії
Next post Херсонська міська рада закликає жителів громади евакуюватися до безпечніших регіонів