Волонтери відкрили дитячий простір у селі Дачному, що під Одесою

Дитячий простір відкрили волонтери у селі Дачному, під Одесою. Торік внаслідок ворожих обстрілів цей населений пункт залишився і без школи, і без будинку культури. Тож новий соціальний майданчик став альтернативою для десятків сімей. Продовжать наші кореспонденти.

Село Дачне – одне з найбільш постраждалих на Одещині. Масовані атаки росіян тут були влітку: впродовж доби рашисти вдарили сімома ракетами. Зруйнували та пошкодили більше трьохсот житлових будинків. Відтоді не працює і місцева школа: “Калібри” впали майже на порозі закладу – тепер всі стіни тут у тріщинах – будівля потребує капітального ремонту – розповідає сільській голова Руслан Сич.

От ви бачите, що двері вилітали – їх просто виривало геть разом з кріпленням. Бачимо знов ж таки руйнування елементів: ось бачите ось цю стіну – наскільки вона виїхала сюди – це треба повністю демонтувати і перебудовувати.

Напроти школи – Будинок культури, де раніше працювали дитячі гуртки. Тут руйнування ще більші: навіть підходити близько небезпечно.

Руслан Сич, Дачненський сільський голова:

В цьому будинку культури займалось творчістю близько п’ятисот дітей, це була гордість нашої громади, до нас приїжджали займатися діти навіть з інших громад. Зараз, на жаль, вони не займаються через те, що їм нема де займатись. Ви бачите, що пошкодження просто катастрофічні – відремонтувати це просто неможливо: це повністю треба все демонтувати.

У громаді розповідають: саме діти найбільше відчули на собі наслідки атаки. У них суттєво погіршився психологічний стан – вони перестали спати вночі і досі лякаються гучних звуків.

Максим Марченко, школяр:

Коли обстріли, ракети летять – ти просто боїшся і ти біжиш уже в підвал – і тобі страшно дуже і думаєш: а чого це у нас війна?

Саме тому на цю громаду звернули увагу міжнародні благодійники. Для школярів закупили парти, книжки, підручники, планшети, щоб в окремому приміщенні могли навчатися онлайн, а для малюків облаштували ігровий простір.

Оксана, жителька села Дачне:

Радість – коли дітки посміхаються, коли в них блищать очі – що вони задоволені, що не сумні, як постійно в цьому телефоні: поїв – і в телефон, а саме радість!

Дитячий простір працює лише кілька днів, але в сільраді вже відзначають позитивні зміни. Сюди запрошують і дітей з родин переселенців – зараз у громаді чотириста таких сімей.

Наталія Власенко, начальниця управління соціальних питань Дачненський сільради:

Зазвичай діти були налякані, приходили, як зайчики тряслися, дуже замкнуті були, а сьогодні, коли дивишся на їхню розкутість і те, з яким вони сюди почуттям – ми не встигаємо: тільки телефонуємо і все: коли прийти? Ми не можемо всіх сюди зібрати, бо в нас дітей дуже багато – ми їх чергуємо.

Для волонтерів важливо, щоб новий простір розвивався та розширювався. А місцева влада – цьому сприяла.

Тетяна Семікоп, голова громадського руху:

Керівництво Дачного наразі приймає рішення про призначення працівників в цьому центрі: тобто тут буде працювати і психолог, і соціальний працівник, це дуже важливо, бо рано чи пізно любий проєкт закінчується, так, а нам треба, щоб він працював довго.

Подібний дитячий майданчик благодійники зробили ще у Подільську на Одещині, в планах – відкриття і на Півднірегіону. Що ж стосується школи у Дачному, то її мають повністю відремонтувати до кінця цього року.

Previous post Влада закликала мешканців Херсона евакуюватися — Укрaїнa — tsn.ua
Next post Вчені з’ясували причину дивних орбіт деяких комет — це газовиділення водню