Масові звільнення в Google, Zoom, Facebook – кого звільнили і що це означатиме – новини України, Технології

Комбінація наслідків пандемії COVID-19, спад глобальної економіки та окремі невдалі рішення призвели до серйозного виклику для технологічної галузі. 2022-го в ній почалася хвиля скорочень, яка призвела до звільнення майже 100 000 людей. І цього року вона продовжується і посилюється.

Ліга.Тех зібрала в одному матеріалі найбільш помітні приклади компаній, які скоротили людей, і дізналася, які будуть наслідки.

Ліфт

Популярний додаток для спільних поїздок, який за масштабами охоплення в США поступається лише Uber. У листопаді однойменна компанія звільнила 13% персоналу, але цим справа не обмежилася. Вже у квітні у керівництві пройшли перестановки: СЕО Логан Грін пішов у відставку, а йому на зміну прийшов колишній топ-менеджер Amazon Девід Рішер. Останній заявив, що Lyft слід оптимізувати свій бізнес та сфокусуватися на водіях та пасажирах.

Читайте також

У тому ж місяці звільнено 1072 співробітники, або 26% від усього штату. Цікаво, що попередній СЕО вважав, що збільшення витрат дозволить Lyft ефективніше конкурувати з Uber.

Dropbox

Платформа зберігання даних у хмарі звільнила 500 працівників, або 16% своєї команди у квітні. Співзасновник компанії Дрю Х’юстон пояснив такий крок необхідністю розвитку бізнесу, складною економічною ситуацією та невідкладним інтересом у сфері розвитку ІІ. Хоча Dropbox належить до розряду прибуткових компаній, її зростання сповільнилося, а деякі інвестиції є нестійкими, як заявив Х’юстон.

Мета (Facebook)

Весною минулого року корпорація Марка Цукерберга скоротила 11 000 робочих місць, а у березні 2023-го озвучила намір звільнити ще 10 000 співробітників, сподіваючись зменшити свої витрати. Насамперед збираються попрощатися з членами відділу рекрутингу.

Читайте також

Також хвиля скорочень торкнеться технологічного підрозділу та бізнес-групи. У рамках оптимізації Цукерберг хоче зменшити кількість ланок менеджменту, тому він попросив деяких менеджерів високого рівня взяти на себе роботу, яку раніше виконували менеджери нижчого рівня. Meta заморозила оренду нових працівників до кінця 2023 року.

Збільшити

Платформа для організації відеоконференцій продемонструвала сильне зростання під час карантину COVID-19. Однак у міру послаблення обмежень та повернення людей до офісів активність використання Zoom зменшилась. У лютому компанія оголосила, що звільнить 1300 працівників або 15% персоналу. СЕО Ерік Юань зазначив, що багато хто з цих працівників наймався на тимчасовій основі, щоб допомогти Zoom впоратися з несподіваним успіхом. Однак звільненнями справа не обмежилася: Юань оголосив, що його зарплату у новому фінансовому році буде зменшено на 98%, а для інших керівників було на 20% зменшено оклад та скасовано фінансові бонуси.

Yahoo

Інтернет-бренд оголосив, що цього року звільнить 1600 співробітників, причому близько 1000 уже звільнили свої столи. Примітно, що СЕО Yahoo Джим Ланзон не посилався на економічні проблеми. Цей крок пояснили реструктуризацією підрозділу рекламних технологій та відмовою від збиткового бізнесу на користь успішного. По суті, Yahoo вирішила відмовитися від конкуренції з Google і Meta у сфері реклами.

Dell

Викликане пандемією скорочення виробництва чіпів і комплектуючих боляче вдарило по всьому ринку ПК, проте Dell виявилася серед компаній, які це відчули найсильніше. У лютому американський виробник комп’ютерних систем скоротив 6600 чоловік, або 5% свого колективу. Новини про це з’явилися відразу після публікації невтішного квартального звіту, який показав 37% падіння постачань.

Google (алфавіт)

Alphabet, материнська компанія Google, вже деякий час позбавлялася неліквідних активів. Найбільш помітним прикладом стала ліквідація сервісу геймінгу хмарного Stadia, що не виправдав очікувань. Однак у січні керівництво оголосило про ще радикальніші кроки з реструктуризації та фокусування на пріоритетних напрямках: планується звільнення 12 000 працівників.

Як заявив СЕО Сундар Пічаї, ці робітники наймані в умовах іншої економічної реальності. Це сильно вдарило по інкубатору Area 120 (більшість команди втратила роботу), Intrinsic (робототехніка) та Verily (здоров’я) теж втратили значну частину своєї команди. Компанія Waymo (автономне керування автомобілем) під час двох хвиль скорочень зменшилася на 209 працівників, або 8% від свого штату.

Amazon

Незважаючи на те, що пандемія значно пожвавила онлайн-торгівлю, не уникнув кризи галузі та Amazon. Керівництво гіганта анонсувало скорочення ще восени минулого року, однак у січні змінило плани у бік збільшення – було заявлено скорочення 18 000 робочих місць. Більшість припало на відділи рекрутингу та рітейлу. У березні було звільнено ще 9000 осіб, а у квітні ще сотня працівників ігрового підрозділу. СЕО Енді Джессі пояснив таку хвилю звільнень як економічною обстановкою, так і стрімким збільшенням персоналу в останні роки. Плюс, багато хто повернувся до покупок у звичайних магазинах після скасування обмежень.

IBM

У разі компанії-піонера галузі обчислювальної техніки звільнення продиктовано не несприятливою фінансовою ситуацією, а зміною корпоративної стратегії. Наприкінці січня вона звільнила 3900 людей через розвантаження підрозділів Watson Health, а також підрозділ управління інфраструктурою, відомий зараз під назвою Kyndryl. Працівникам просто не було над чим працювати через переход IBM до хмарних обчислень.

Microsoft

Творці Windows та XBOX розпочали другу за масштабами хвилю скорочень у своїй історії у січні-березні. Вона охопила 10 тисяч працівників. Як і більшість інших важкоатлетів IT-сфери, Microsoft зайнялася скороченням власних витрат через зменшення доходів. Найсильніше цей крок вдарив по підрозділу HoloLens (окуляри змішаної реальності), який фактично перестав існувати. Також повідомляється, що студія 343 Industries перезавантажує розробку відеоігри Halo через втрату десятків працівників. Популярна платформа GitHub скоротила 300 осіб або 10% команди.

PayPal

Платіжна система вважається однією з найстабільніших компаній серед техногігантів. У третьому кварталі минулого року вона навіть змогла перевершити очікування. Тим не менш, це теж не врятувало її від загальної тенденції: під ніж скорочень потрапили 2000 осіб, або 7% від усього персоналу. За словами СЕО Дена Шульмана, це допоможе PayPal контролювати витрати та зосередитись на “стратегічних пріоритетах”.

Spotify

Останнім часом сервіс потокового аудіо активно інвестував та вкладався, розширюючи свою власну імперію подкастів. Хоча у 2022 році компанія досягла нового максимуму кількості premium-передплатників, це не вберегло її від значних збитків. Тож у 2023-му Spotify загальмував із подальшим розширенням. Наприкінці січня було оголошено про звільнення 9%, або близько 980 осіб (персонал оцінювався 9800 станом на третій квартал). Паралельно розпочався процес реструктуризації, що включав відставку керівника за контентом Дону Острофа.

Що це означає для споживачів та екс-співробітників

Хоча заголовки медіа про скорочення вражають, звільнення насправді не означатимуть великих змін для споживачів, йдеться у матеріалі Fortune та The Conversation. Загалом робота над технологічними продуктами та послугами все ще розширюється.

Навіть Twitter, якому багато хто прогнозував смерть, все ще прагне диверсифікувати свої потоки доходу. Тим не менш, деякі широко відомі проекти, такі як Метавсесвіт Марка Цукерберга, швидше за все, не будуть розвиватися так, як планували їхні керівники. Доказом цього є звільнення, зосереджені (принаймні в Amazon, Microsoft та Meta) на цих великих інноваційних авантюрах, на які йдуть топ-менеджери.

В останні кілька років низькі відсоткові ставки у поєднанні з високим споживанням, пов’язаним із COVID, дали техногігантам впевненість у інвестиціях в інновації. Окрім штучного інтелекту, ці інвестиції зараз уповільнюються чи припинилися.

Звільнення, звісно, ​​впливають саме на скорочених фахівців, які є освіченими та працездатними професіоналами. Але їм дають вихідну допомогу та підтримку, яка часто перевищує мінімальні вимоги законодавства. А наявність у резюме великого роботодавця стане перевагою, оскільки ці люди переходять на конкурентніший ринок праці.

Щодо подальшої ситуації в галузі – з досвідченими технічними професіоналами, які знову шукають роботу, зарплати, ймовірно, знизяться, а для пошуку місця роботи знадобляться вищий рівень досвіду та освіти.

Вказані в новинах цифри можуть здатися більшими, але часто не вказуються у прив’язці до загального штату компанії. Для деяких технологічних компаній тисячі звільнених – лише незначна частина величезної кількості нових співробітників, залучених під час пандемії. Big Tech все ще великий роботодавець, і його великі продукти будуть продовжувати впливати на багато аспектів нашого життя.

Читайте також

Валерій Ковтун

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post що і як зросло у ціні — Гроші — tsn.ua
Next post ​Ворог здійснив понад 30 атак на чотирьох напрямках у Донецькій області, – Генштаб