SuperCum – як помилка у твіттері Повітряних сил розлетілася інтернетом – новини України, Технології

Увечері 16 травня офіційні акаунти українських Повітряних сил у Twitter, Facebook і Telegram заявили про те, що збили трьох “російських безпілотників SuperCum”. Це виявилося друкарською помилкою – в тексті мало бути SuperCam, і помилку швидко виправили. Але хвиля у соцмережах уже почалася.

Видання VICE розповіло, як ця друкарська помилка розлетілася в закордонному інтернеті. Ліга.Тех публікує переклад цього тексту.

Що сталося

Разом з інформацією про втрати росіян повітряні сили України опублікували інфографіку, на якій докладно перерахували, що саме вони знищили. І текст, і зображення містили друкарську помилку – SuperCum замість SuperCam. Фактично Україна знищила трьох безпілотників, серед яких – SuperCam. Це розвідувальний дрон, призначений для того, щоб бути непомітним, робити фотографії та повертатися додому.

Помилка чи провокація пропагандистів

SuperCum (дослівно – “суперсперма”) виявилося єдиним англійським словом серед кириличних букв – і його не можна було проігнорувати, пише видання.

Новина про знищення SuperCum швидко поширилася в інтернеті, і багато хто перепостив її з друкарською помилкою. Вона потрапила також у проросійські телеграм-канали і деякі військові спостерігачі припустили, що це результат роботи пропагандистів, щоб “Київ виглядав безглуздо”.

Це не так, спростовують у VICE. SuperCum – це просто безневинна друкарська помилка. Її міг зробити військовий, який хотів поділитися тим, що армія знищила купу ворожих дронів, пише видання.

Facebook дозволяє користувачам редагувати свої публікації, але також показує громадськості історію редагування. Помилка SuperCum провисіла 15 хвилин у Facebook українських ВПС, перш ніж адміністратор сторінки помітив її, видалив інфографіку та відредагував “SuperCum” на “SuperCam”. Однак за ці 15 хвилин SuperCum поширився інтернетом і став популярною темою в Twitter.

Виявилася і негативна сторона цієї історії. Новина про сором’єдну помилку затьмарила найголовнішу новину у звіті. Україна збила, окрім знаменитого “суперкаму”, ще шість російських гіперзвукових ракет, яким “аналогів немає”.

Читайте також

Що там із SuperCum.  Як помилка в Twitter Повітряних сил розлетілася інтернетом – переклад

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Суд вдруге виправдав словацького мільйонера у справі про вбивство журналіста Куцяка
Next post Село Гора, що на Київщині, отримало новий реанімобіль, який можна використовувати для надання психологічної підтримки