Проблеми в NASA – місячна ракета NASA Artemis коштуватиме на $6 млрд більше, ніж за планом – новини України,

У розробці місячної ракети NASA виявили значні перевитрати коштів та затримки, які можуть завдати шкоди планам агентства повернути астронавтів на Місяць. Про це йдеться у 50-сторінковому звіті генерального інспектора NASA Пола Мартіна, опублікованому Офісом генерального інспектора (OIG) 25 травня.

Розробка ракети Space Launch System (SLS) розпочалася у листопаді 2011 року. У листопаді 2022 року вона здійснила успішний випробувальний політ. Мегаракета SLS призначена для повернення людей на Місяць у рамках програми NASA Artemis, але збільшення витрат, пов’язаних із контрактами, укладеними з Aerojet Rocketdyne та Northrop Grumman на силові установки SLS, може загрожувати цій меті.

Загалом чотири контракти на ракетний прискорювач і двигун спочатку передбачалося $7 мільярдів протягом періоду 14 років. Тепер прогнозується щонайменше $13,1 мільярда протягом майже 25 років. Затримка передбачається на шість років.

Ці значні збільшення викликані низкою давніх взаємопов’язаних проблем управління, що впливають як на кампанію розвитку SLS, так і на більш широку програму Artemis, наголошується у звіті. Зокрема, деякі з них потенційні порушення федеральних контрактних вимог.

Використання старих двигунів RS-25 та прискорювачів із програм шатла та Constellation для нової ракети SLS мало забезпечити значну економію витрат та графік розробки нових систем. Але “складність розробки, оновлення та інтеграції нових систем разом із компонентами спадщини виявилася набагато більшою, ніж очікувалося”, йдеться у звіті.

Щоб виправити це, звіт містить ряд рекомендацій для керівництва NASA щодо підвищення прозорості, підзвітності та доступності контрактів на прискорювачі та двигуни SLS, включаючи перехід від контрактів “витрата плюс” до структури контрактів із фіксованою ціною.

Наступна місія NASA в рамках програми Artemis, Artemis 2, планує відправити екіпаж із чотирьох астронавтів у подорож навколо Місяця в обидві сторони у 2024 році. Artemis 3 з посадкою на Місяць запустять не раніше 2025 року, якщо все піде за планом.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Пожежа у Курську, горить завод тракторних запчастин
Next post ​У Києві суддя Макарівського райсуду на смерть збив нацгвардійця на блокпосту