Аварія корабля на Місяці – приватний японський модуль впав у кратер – новини України,

Приватний японський посадковий апарат Hakuto-R розбився наприкінці квітня під час спроби посадки на Місяць, повідомляє Space.com. Бортовий датчик висоти корабля переплутав край кратера місячного.

Представники токійської компанії ispace, яка збудувала космічний корабель, пояснили причину аварії. Несподівана зміна рельєфу змусила бортовий комп’ютер посадкового модуля вирішити, що виміри висоти були неправильними. Кораблю довелося покластися на розрахунок, заснований на очікуваній висоті місії. В результаті комп’ютер переконався, що зонд знаходиться нижче, ніж насправді, що призвело до аварії.

Посадковий модуль оцінив власну висоту в нуль, тоді як він знаходився на висоті близько п’яти кілометрів над Місяцем, йдеться в заяві ispace, опублікованій 26 травня. Корабель знижувався, доки не скінчилося паливо, після чого впав на поверхню супутника.

Посадковий модуль було запущено у грудні 2022 року на ракеті SpaceX Falcon 9. Він мав приземлитися 26 квітня на дно кратера Атлас завширшки. У травні орбітальний апарат NASA Lunar Reconnaissance Orbiter помітив уламки Hakuto-R поблизу передбачуваного місця посадки.

У разі успіху Hakuto-R став би першим приватним посадковим апаратом, який здійснив посадку на Місяць. Поки що тільки NASA, Китаю та СРСР вдавалося “м’яко” посадити космічні апарати на Місяць.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Атака дрона на Бєлгородську область сьогодні – де це сталося, що атакував, карта, відео
Next post За добу Росія завдала 20 ракетних і 69 авіударів по Україні, – Генштаб ЗСУ