Загадковий космічний літак Китаю випустив на орбіту невідомий об’єкт – розвідка США – новини України,

Китайський космічний літак загадкового призначення минулого року випустив на орбіту невідомий об’єкт. Про це пише Space.com.

Багаторазовий космічний апарат Китаю приземлився 8 травня на космодромі Цзюцюань на північному заході Китаю і завершив 276-денну місію на навколоземній орбіті.

“Повний успіх цього експерименту знаменує значний прорив у дослідженнях нашої країни за технологією багаторазових космічних кораблів”, – повідомило на початку травня китайське державне медіаагентство Сіньхуа.

Однак китайський уряд опублікував дуже мало додаткової інформації про корабель; деталі його дизайну, можливостей та продуктивності залишаються туманними.

Експерти вважають, що китайський космічний літак, ймовірно, схожий на Boeing X-37B – американський космічний літак, який вперше запущений у 2010 році. Кевін Полпітер, науковий співробітник Центру військово-морського аналізу, сказав Nature.com, що X-37B викликав заклопотаність китайського уряду військовим потенціалом корабля. Ймовірно, це спонукало космічну програму країни розпочати розробку власної версії.

Як і космічний літак X-37B, китайський багаторазовий апарат виглядає відносно невеликим і не має екіпажу. Ймовірно, він уперше здійснив політ у вересні 2020 року, здійснивши короткий дводенний політ на орбіту, перш ніж повернутися на землю. Його остання місія розпочалася у серпні 2022 року, коли він злетів на ракеті Чанчжен-2Ф із Центру запуску супутників Цзюцюань на півночі Китаю. Точна мета місії залишається незрозумілою.

Згідно зі звітом Центру стратегічних та міжнародних досліджень США (CSIS), літак випустив об’єкт на орбіту десь у жовтні. Об’єкт зник у січні, і раптом знову з’явився на радарі супутникового стеження у березні. Експерти вважають, що це може свідчити про те, що літак має функцію прибирання супутників, наприклад роботизовану руку.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності
Next post У Парку “Міні-Європа” зʼявилась українська локація