Гігантські смертельні цунамі мчатимуть із Антарктиди через потепління – дослідження – новини України,

Зміни клімату можуть призвести до появи гігантських цунамі в Південному океані, причиною яких можуть стати підводні зсуви в Антарктиді. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature Communications.

Пробуривши осадові породи під морським дном в Антарктиді, вчені виявили, що в попередні періоди глобального потепління — 3 мільйони та 15 мільйонів років тому — пухкі шари опадів сповзали, утворюючи величезні хвилі цунамі. Вони мчали до берегів Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії.

Оскільки зміна клімату нагріває океани, дослідники вважають, що існує можливість того, що ці цунамі можуть виникнути знову. “Підводні зсуви є серйозною геологічною небезпекою, яка може спровокувати цунамі, а вони можуть призвести до величезних людських втрат”, – говорить Дженні Гейлз, викладачка гідрографії та дослідження океану в Університеті Плімуту у Великій Британії.

Дослідники вперше знайшли докази давніх зсувів Антарктиди в 2017 році в східній частині моря Росса. Під цими зсувами знаходяться шари слабкого осаду, наповнені скам’янілими морськими істотами, відомими як фітопланктон.

У 2018 році вчені повернулися в цей район і пробурили глибоке морське дно, щоб витягнути керни осадових відкладень — довгі тонкі циліндри земної кори, які демонструють шар за шаром геологічну історію регіону.

Масштаб і розмір стародавніх цунамі невідомі, але вчені відзначають два відносно нещодавні підводні зсуви, які спричинили величезні хвилі. Цунамі Гранд Бенкс 1929 року викликало хвилі заввишки 13 метрів і вбило близько 28 людей біля узбережжя Канади Ньюфаундленд. Інше цунамі – в Папуа-Новій Гвінеї 1998 року – спричинило хвилі заввишки 15 метрів і забрало 2200 життів.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Таропрогноз на травень 2023 року: що карти нам віщують
Next post ППО збила понад 40 ракет і БпЛА, що мали вночі вдарити по Києву