Утворився ще в льодовиковий період – вчені відкрили підводний вулкан усередині іншого кратера. – новини України,

Дослідники океану в Арктиці виявили підводний вулкан, що вивергає бруд і метан з іншого, більшого кратера, що утворився після виверження наприкінці останнього льодовикового періоду. Про це повідомляє UiT.

Дослідники помітили незвичайний об’єкт на Землі приблизно за 130 кілометрів на південь від норвезького Ведмежого острова, або Берноя, у Баренцевому морі. Вулкан, який команда назвала грязьовим вулканом Бореаліс, є другим у своєму роді, виявленим у норвезьких водах.

Підводний грязьовий вулкан – це геологічна структура, утворена виверженням каламутної рідини та газу, переважно метану. Грязьовий вулкан Бореаліс має близько 7 метрів у діаметрі та близько 2,5 м заввишки. 7 травня вчені використовували дистанційно керований апарат, щоб зняти кадри, на яких видно, як невелика гора безперервно викидає каламутну рідину, яка, на думку дослідників, багата на метан.

Вулкан розташований серед іншого, набагато більшого кратера, який має 300 м завширшки і 25 м завглибшки. Виняткове утворення знаходиться на глибині 400 м під поверхнею моря і, ймовірно, результат раптового та масивного виверження метану після останнього льодовикового періоду, 18 000 років тому.

Ці вулкани відкривають рідкісне вікно в геологічні процеси, що відбуваються глибоко під земною корою, оскільки вони викидають із цих глибин переважно воду, мінерали та дрібні осадові породи. За словами вчених, вони також дають підказки про попередні середовища та умови на Землі і можуть дати уявлення про системи на інших планетах.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Розсіл від квашеної капусти як добриво на городі — Укрaїнa — tsn.ua
Next post Судитимуть жительку Донеччини, яка передавала росіянам дані про розташування систем ППО