ФСБ отримала доступ до листування в Telegram, Signal і WhatsApp” – новини України,

ФСБ навчилася відстежувати листування користувачів у Telegram, Signal та WhatsApp. Про це повідомляє NYT.

За допомогою нових технологій російські спецслужби можуть відстежувати комунікацію між користувачами цих зашифрованих месенджерів. Хоча повідомлення залишаються зашифрованими, влада може встановити, хто спілкується з ким, коли і де.

Одним із провідних гравців на ринку таких технологій є компанія “Цитадель”, яка раніше частково контролювалася Алішером Усмановим. Найнебезпечнішим продуктом, як повідомляє The New York Times, є програма NetBeholder, розроблена дочірньою компанією “Цитаделі” – “МФІ Софт”. Ця програма може відстежувати напрямок зашифрованого трафіку в месенджерах WhatsApp, Signal та Telegram. Вона дозволяє визначити, хто спілкується з ким, коли та де, а також виявити наявність прикріплених файлів до повідомлень. Раніше таку інформацію можна отримати лише від виробників додатків.

NetBeholder також має функцію визначення використання кількох телефонів користувачем та складання карт контактів, а також визначення розташування телефонів у певний день. За допомогою програми також можна визначити регіон, з якого користувач походить, або країну, з якої прибув іноземець. Творці Signal, Telegram та WhatsApp визнають, що їхні месенджери мають обмежені можливості захисту від такого стеження. Шифрування може захистити вміст повідомлень, але не може приховати інформацію про зв’язок. Компанії рекомендують використовувати додаткові функції, щоб скомплікувати ідентифікацію та відстеження трафіку.

Ці інструменти стеження почали поширюватися межі Росії. Виробники намагаються продавати свої продукти в Східній Європі, Центральній Азії, Африці, Близькому Сході та Південній Америці. За даними Citizen Lab, російські розробки вже використовуються в Ірані та окупованих російською владою регіонах України.

У лютому США запровадили санкції проти компаній та осіб, причетних до розробки програмного забезпечення для Системи технічних засобів для забезпечення функцій оперативно-розшукових заходів (СОРМ). За даними американської влади, СОРМ використовується для придушення незгодних, а компанія “Цитадель” володіє 60-80% ринку СОРМ.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post США готові надати Україні касетні боєприпаси, але дискусія триває
Next post Варення чорної смородини на зиму. Простий рецепт / Бульвар Шоубіз