Вчені вперше отримали докази існування двох планет на одній орбіті.

Астрономи вперше отримали докази того, що дві планети можуть бути на одній орбіті. Дослідження було опубліковано у журналі Astronomy & Astrophysics.

Докази знаходяться у молодій планетній системі, розташованій на відстані близько 370 світлових років від Землі. Ці орбітальні світи відомі як троянські планети.

Система, де було зроблено відкриття, вже відома – PDS-70. Саме тут уперше побачили прямі зображення не однієї, а двох екзопланет у процесі формування газових гігантів, названих PDS-70b та PDS-70c. Тут астрономи також знайшли докази наявності місяцеутворюючого диска навколо однієї з протоекзопланет, PDS-70c.

На орбіті PDS-70b є ще щось – згусток, слабший за екзопланету, що розділяє її орбіту. Розрахунки показують, що будь-чим, воно має приблизно вдвічі більшу масу, ніж Місяць Землі. І хоча ця пляма поки не є планетою, дослідники зацікавлені в її місцезнаходженні.

Вона знаходиться у місці, відомому як точка Лагранжа. Це кишені простору, де гравітаційна взаємодія між двома тілами врівноважується доцентровою силою, необхідною для того, щоб менше тіло рухалося разом з ними.

Зараз орбітальний партнер, ймовірно, є густою хмарою пилу, будівельними блоками нової планети, а не цілою планетою.

Тепер команді вчених потрібно буде знову поглянути на систему у 2026 році, щоб побачити, чи рухається потік разом із PDS-70b як співорбітальний компаньйон.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Кулеба закликав ЄС розширити всі наявні шляхи для українського експорту зерна
Next post Філолог, визнаний “особливо небезпечним рецидивістом”: помер український дисидент Василь Овсієнко