Водневі машини називають машинами майбутнього, але вони не продаються – яка причина новини України

Автомобілі, що працюють на водневому паливі, мають переваги перед електромобілями з точки зору часу дозаправки та можливості більш ефективно зберігати та транспортувати водень. Але немає сумнівів, що попит на електромобілі останніми роками вплинув на доступність транспорту на водні.

Виробникам доводиться перенаправляти величезні обсяги ресурсів на виробництво електромобілів, що потенційно обмежує можливості виготовлення водневих авто.

Раніше Ліга.Тех розповідала, як влаштовано водневе авто, у чому проблема з інфраструктурою та яка ситуація із водневими авто в Україні. Тепер ми розглянемо, що впливає на продаж у різних країнах, нові рекорди транспорту на водні і чому його рано списувати з рахунків.

Чому водень втрачає популярність

Сучасні методи виробництва водню переважно ґрунтуються на викопному паливі, хоча досягнення в галузі електролізу з використанням відновлюваних джерел енергії також розвиваються. Крім того, зберігання та транспортування водню вимагають складної та дорогої інфраструктури, яку ще належить впровадити у глобальному масштабі. Як результат – вартість заправки воднем зростає.

Водневі машини називають машинами майбутнього, але вони не продаються.  Розібрали причини
Фото: Flickr/Міністерство енергетики США

Наприклад, восени 2023 року у Польщі під брендом NESO збудували станцію для заправки воднем. Кілограм водню на ній коштував 69 злотих. Toyota Mirai із повним баком – а це 5,5 кг водню – може проїхати 650 кілометрів. Отже, на 100 км потрібно 0,84 кг водню.

Таким чином, вартість витрат на пальне для водневого авто сьогодні становить 58 злотих на 100 кілометрів – за курсом валют, що діє, це близько 558 грн. Для порівняння, проїхати цю ж відстань на дизельному автомобілі, який витрачає 6 літрів на 100 кілометрів, вийде майже вдвічі дешевше.

Що впливає на продаж водневих авто в різних країнах

Дослідження Hydrogen Insight показало, що у 2023 році продажі автомобілів на водневих паливних елементах (FCEV) знизилися на всіх європейських ринках, крім трьох.

Одним з найдинамічніших ринків FCEV у Європі стає Франція – хоча продаж водневих автомобілів все ще незначний у порівнянні з продажем електромобілів. За даними Французької автомобільної платформи (PFA), у країні, де є 11 заправних станцій H2 і ще дві знаходяться на стадії будівництва, продаж водневих автомобілів зріс приблизно на 56% у річному обчисленні до 306. Однак ці цифри низькі порівняно з 298 000 проданими електромобілями протягом року.

Ймовірно, у 2024 році продажі зростуть: на початку року автовиробник Stellantis продав 150 автомобілів компанії Hysetco, що надає послуги з енергоефективності, та компанії з виробництва електротаксі Step, що здає в оренду автомобілі на паливних елементах клієнтам у Франції.

Крім того, французька нафтова компанія TotalEnergies та компанія Air Liquide оголосили про запуск свого спільного підприємства із заправки воднем Teal Mobility, яке планує запустити до 20 станцій до кінця 2024 року.

Це відбувається на тлі ухвалення законодавства ЄС, згідно з яким до 2030 року інфраструктура заправки воднем має бути присутньою кожні 200 км на основних дорогах, а також у 424 “міських вузлах” по всій Європі.

Кількість реєстрацій нових автомобілів на водневих паливних елементах (FCEV)

сторонаКількість водневих заправних станцій (HRC)Автомобілі на паливних елементах, зареєстровані у 2023 році (шт.)
Німеччина88263
Нідерланди1929 (дані за січень – вересень)
Швейцарія1538
Франція11306
Бельгія712
Австрія610
Швеція52

Велика Британія

565
Данія41
Чеська Республіка221
Норвегія22
Ісландія21
Латвія10
Італія10

Інші ключові ринки

Японія175

422

Південна

Корея

1674635
Китай88близько 6000

США

(Каліфорнія)

612979
Австралія86

У Нідерландах зафіксовано значне зниження, хоча це неповні дані (з січня до кінця вересня 2023 року). За цей період було зареєстровано лише 29 FCEV (дев'ять із яких були автобусами). Для порівняння: у 2023 році було зареєстровано 10 292 електромобілі.

Падіння відбувається, незважаючи на наявність 19 заправних станцій H2 у маленькій країні та двох на стадії будівництва, а також оголошення урядом Нідерландів у листопаді 2022 року програми субсидування 22 млн євро для водневих вантажівок та заправних станцій.

Уряд Нідерландів відреагував на це збільшенням субсидування FCEV до 150 мільйонів євро на водневі автобуси та вантажний транспорт, про який оголосив у вересні 2023 року.

Водневі машини називають машинами майбутнього, але вони не продаються.  Розібрали причини
Воднева станція біля міста Алкмар (Нідерланди)

У Данії на різкий спад продажів вплинуло закриття оператором Everfuel всіх трьох своїх водневих заправок через їхню недостатню прибутковість. А враховуючи наявність водневих машин у парку таксі (понад 100 машин), а також машин інших користувачів, розвиток водневих технологій виявився у скрутному становищі.

На сайті H2.live в даний час представлені чотири HRS в Данії (включаючи три закриті Everfuel), всі з яких вказані як такі, що мають “технічні труднощі”. Четвертий HRS на заводі Nel в Хернінгу, закритий для публіки і використовується тільки для демонстраційних цілей.

У Швейцарії, де спостерігається одна з найбільших концентрацій водневих станцій HRS в Європі, загальна кількість нових реєстрацій FCEV впала на 50%.

Це суперечить доводу, що причиною низького попиту FCEV є відсутність водневих заправних станцій. За даними сайту H2.live, на якому представлені карти RFS по всій Європі, у Швейцарії вже є 15 заправних станцій, більшість з яких розташовані на густонаселеній півночі та заході невеликої альпійської держави.

При цьому торік у Швейцарії було зареєстровано лише 28 легкових автомобілів та десять комерційних автомобілів, повідомляє Hydrogen Insight Федеральне управління статистики Швейцарії. Для порівняння, 2023 року в країні було зареєстровано 40 507 акумуляторних електромобілів (BEV).

Загалом минулого року в Європі було зареєстровано рівно 750 нових FCEV, що працюють на 168 HRS, порівняно з приблизно 11 000 FCEV та 430 HRS в Азії (з урахуванням вищесказаного).

Дані, зібрані Hydrogen Insight, також показують падіння продажів FCEV у Південній Кореї та Японії, але зростання ринку у Китаї та США. За даними Китайської асоціації автовиробників (CAAM), 2023 року в країні було продано близько 6000 електромобілів на паливних елементах (FCEV), що на 72% більше, ніж торік.

Це робить Китай єдиною азіатською країною, в якій минулого року спостерігалося зростання продажів водневих автомобілів і, ймовірно, найбільшим ринком FCEV у світі.

Хоча у Південній Кореї у 2023 році було зареєстровано 4635 легкових автомобілів, вантажівок та фургонів з водневим двигуном, це на 54% менше, ніж торік. У Японії продажі FCEV скоротилися майже вдвічі: з 848 2022 року до 422 торік.

Як рятують продажі водневих авто в США

У водневі автомобілі займають невеликий нішевий сегмент. Через відсутність інфраструктури вони продаються лише в одному штаті – Каліфорнія. На ринку є лише дві моделі автомобілів – це серійні Toyota Mirai та Hyundai Nexo.

Торік було продано 2737 (Mirai) та 241 (Nexo). Продаж машин на водні відчутно впав у четвертому кварталі 2023 року, зокрема Toyota показала падіння на 80%. Інтерес споживачів різко послабило те, що у Каліфорнії ціни на водень останнім часом значно зросли, у деяких випадках до $36 за кілограм на заправних станціях.

Щоб покращити ситуацію, у березні 2024 року Toyota значно знизила ціну на свою водневу модель Mirai, що в перекладі з японської означає “майбутнє”. Цей автомобіль є одним із лідерів екологічного переходу на водень автомобільного сектора.

Спочатку ціна розкішного седана становила близько $60 000, але в США цей автомобіль тепер можна придбати за $20 000. Знижка у 60% розглядається Toyota як стратегічна ініціатива, спрямована на збільшення продажів Mirai та стимулювання ширшого визнання транспорту, що працює на водні. Чи допоможе це збільшити продажі – поки що невідомо.

Водневі машини називають машинами майбутнього, але вони не продаються.  Розібрали причини
Фото: Toyota Mirai

Чому цей транспорт рано списувати з рахунків

Студенти Делфтського технологічного університету в Нідерландах влітку 2023 року зробили великий крок у розробці водневих автомобілів та одночасно побили світовий рекорд Гіннесса з найбільшого пробігу на повних баках водневого палива.

Команда проїхала на своєму Eco-Runner XIII 2488,4 кілометра за три дні, використовуючи лише один кілограм водневого палива. Подорож тривала 71,5 години, кожні дві години екіпаж зупинявся для заміни водіїв.

Водневі машини називають машинами майбутнього, але вони не продаються.  Розібрали причини
Фото: Книга рекордів Гіннеса

Ще один рекорд належить швейцарському виробнику поїздів Stadler. Їхній поїзд Flirt H2, що працює на водневому паливному елементі, проїхав понад 2800 км без дозаправки.

Водневі машини називають машинами майбутнього, але вони не продаються.  Розібрали причини
Штадлер Флірт H2. З: Wikimedia

Книга рекордів Гіннеса зафіксувала цю подорож як найдовшу відстань, пройдену багатовагонним пасажирським поїздом із водневим двигуном на одній цистерні.

З того часу штат Каліфорнія замовив у Stadler чотири поїзди на водневих паливних елементах із чотирма вагонами для Транспортного агентства штату Каліфорнія із можливістю замовити ще шість у 2024 році.

Всі перелічені приклади показують, що водневі автомобілі рано списувати з рахунків – зараз вони отримують новий шанс на боротьбу за титул “транспорту майбутнього”. Так, електромобілі більш популярні, але транспорт на водні набагато легший за автомобілі з великими акумуляторами. Зокрема, для сфери вантажних перевезень на великі дистанції (для вантажівок, кораблів та літаків) водень може бути ефективнішим, при цьому вам не потрібно возити зайву вагу у вигляді великих батарей.

Читайте також

Previous post Землетрус на Тайвані 3 квітня — скільки людей загинули та постраждали, відео
Next post Війна в Україні: армія РФ втратила за добу 710 бійців – новини LB.ua