Вчені створили програму для смартфона для виявлення ознак деменції | новини України

Додаток дозволяє проводити когнітивні тести та оцінювати виконавчі функції, розмову, ходьбу та рухи.

Ярослав Жахалов

Ярослав Жахалов

редактор новин та оглядів LIGA.Tech

Вчені створили програму для смартфона для виявлення ознак деменції
Фото: Unsplash

Дослідники з Каліфорнійського університету разом із Datacubed Health створили додаток для смартфонів, який може допомогти виявити ранні ознаки лобової деменції у людей із високим генетичним ризиком захворювання. Про це повідомляє The Guardian.

Цей розлад проявляється в середньому віці та пов'язаний із зменшенням діяльності частини мозку, що відповідає за планування, фокусування та контроль імпульсів. Додаток дозволяє проводити когнітивні тести та оцінювати виконавчі функції, розмову, ходьбу та рухи. Дослідження залучило 360 осіб із високим генетичним ризиком розвитку лобової деменції, включаючи тих, у кого ще не виявились явні симптоми захворювання.

Виявлено, що засос може точно виявляти ранні ознаки деменції і навіть може бути чутливішим, ніж стандартні нейропсихологічні тести, що проводяться в клініках. Поки не планується загальнодоступне використання програми, але може бути корисним інструментом для подальшого дослідження цього розладу.

У наступних клінічних випробуваннях оцінюватимуться методи лікування для уповільнення прогресування лобової деменції у носіїв гена. Застосування також може бути використане для моніторингу ефектів лікування, замінивши багато особистих візитів до клініки.

Читайте також

Previous post Туск звернувся до Нетаньягу у зв’язку з атакою на волонтерів у Газі
Next post The Guardian: ГУР планує атакувати Кримський міст у першій половині цього року