Білл Айліш, Стіві Вандер та ще понад 200 артистів вимагають захисту від ІІ | новини України

У листі не потрібна повна заборона використання ІІ в музиці, але вказано на необхідність відповідального використання цієї технології

Ярослав Жахалов

Ярослав Жахалов

редактор новин та оглядів LIGA.Tech

Білл Айліш, Стіві Вандер та ще більше 200 артистів вимагають захисту від ІІ
Фото: EPA (KYLE GRILLOT)

Понад 200 відомих музикантів направили відкрите звернення, вимагаючи захисту від штучного інтелекту, що імітує зовнішність, звучання та голоси людей. Про це повідомляє The Guardian.

У списку підписувачів є такі зірки, як Біллі Айліш, Джей Болвін до Стіві Вандер та REM. У листі, опублікованому Artist Rights Alliance, артисти закликають технологічні компанії не розробляти інструменти ІІ, які можуть завдавати шкоди авторам пісень та виконавцям.

У листі не потрібна повна заборона використання ІІ в музиці, але зазначено на необхідність відповідального використання цієї технології. Останнім часом музичні продюсери використовували ІІ для вирішення різних завдань, проте це виходило за межі моральних та правових норм. Підписантами листа також є спадкоємці Френка Сінатри та Боба Марлі. Збільшення використання дипфейків та інших технологій ШІ також створює питання використання подібних методів після смерті артистів.

У березні цього року Теннессі став першим штатом США, який ухвалив спеціальний закон для захисту музикантів від відкриття їх голосу за допомогою ІІ. Однак, ця норма не стосується використання творів артистів для навчання моделей ІІ.

Наразі музиканти шукають способи визначити, яке використання ІІ допустиме, а яке – ні. Деякі артисти побачили в цьому можливість для експериментування чи навіть стимулювання фанатів до створення пісень із використанням їхньої вокальної подібності. Інші ж, навпаки, негативно ставляться до імітації їхнього музичного стилю з допомогою ІІ.

Читайте також

Previous post Обстріли Бєлгорода — жителі міста не можуть винайняти житло в Росії
Next post НАТО має забезпечити передбачувану допомогу України і змінити динаміку підтримки, − Столтенберг