Україна виробляє вісім САУ “Богдана” на місяць – NYT

Український військово-промисловий комплекс виготовляє 8 самохідних артилерійських установок “Богдана” на місяць. Про це повідомляє The New York Times з посиланнями на власні джерела.

“Зараз українська збройна промисловість будує вісім самохідних артилерійських систем “Богдана” щомісяця, і хоча офіційні особи не скажуть, скільки вони загалом виготовили, збільшення виробництва свідчить про потенційний бум внутрішнього виробництва зброї в країні”, – пише американська газета.

Вперше САУ “Богдана” показали на параді до Дня Незалежності у 2018 році. На момент повномасштабного вторгнення росії Україна так і мала лише одну “Богдану”.

У грудні 2023 року “Українська правда” писала, що на замовлення армії зібрали близько 30 цих САУ.

Журналісти ознайомилися з документами українського уряду, у яких йдеться, що лише за останній рік українські оборонні підприємства побудували втричі більше бронетехніки, ніж до війни, і в 4 рази збільшили виробництво протитанкових ракет.

САУ “Богдана” – українська самохідна колісна гаубиця, розроблена під натовський калібр 155 мм. “Богдана” здатна вражати ціль на відстані 42 км, а в своїй довершеній версії зможе стріляти до семи разів на хвилину.

Ствол виробляє Краматорський завод важкого верстатобудування. За словами розробників, загалом у виробництво “Богдани” залучено 25 підприємств та 400 людей. Деякі критичні компоненти виробляють на власних майданчиках за кордоном.

Концепція “Богдани” передбачає можливість встановлення гармати на різні шасі – від Кременчуцького автомобільного заводу (КрАЗ), від білоруського МАЗу, чи на чеському Tatra T815-7 з готовими бронекабінами від виробника.

На “Богдані” немає автоматичної системи заряджання,  всі САУ постачаються з механічним досилачем боєприпасів.

Україна виробляє вісім САУ "Богдана" на місяць - NYT

САУ “Богдана”

Previous post Путін може взяти участь у саміті G20, якщо це буде корисно. У нинішній ситуації таке важко уявити – Блінкен
Next post “Хочу вибачитись перед усіма”. Екс-нардеп Вакарчук назвав помилкою свої спроби збудувати політичну кар'єру