3,2 мільярда пікселів – вчені збудували найбільшу у світі цифрову камеру | новини України

Основна мета пристрою – вивчення простору та часу, включаючи природу темної матерії, темної енергії, розширення Всесвіту

Ярослав Жахалов

Ярослав Жахалов

редактор новин та оглядів LIGA.Tech

3,2 мільярди пікселів.  Вчені побудували найбільшу у світі цифрову камеру – фото
Фото: Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory

Вчені завершили будівництво найбільшої у світі цифрової камери – LSST, яку робили протягом 9 років. Вона буде використовуватись в обсерваторії імені Віри Рубін для дослідження південного неба протягом 10 років. Про це повідомляє Gizmodo.

LSST має 3,2 мільярди пікселів. Основна мета пристрою – вивчення простору та часу, включаючи природу темної матерії, темної енергії, розширення Всесвіту та формування галактик. Камера LSST використовуватиме оптичний об'єктив для зйомки неба з різних діапазонів довжин хвиль.

Цифрова камера для обсерваторії Віри Рубін коштувала мільйони разів дорожче за справжній Роллс-Ройс і важить понад 2,8 тонни. Вона дозволить вченим вивчати розширення Всесвіту за допомогою гравітаційних лінз та виявляти спеціальні об'єкти, такі як квазари, що знаходяться у певній взаєморозташованості з галактиками.

Перші зображення з камери LSST будуть опубліковані у 2025 році. Перед цим команді необхідно доставити камеру до Чилі, підготувати обсерваторію та розпочати дослідження. Очікується, що камера LSST збільшить кількість відомих об'єктів у 10 разів та надасть нові унікальні дані про всесвіт.

Фото: Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory
Фото: Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory

Читайте також

Previous post Білорусь готується до війни — Радослав Сікорський відповів Олександру Лукашенко
Next post СБУ викрила декількох проросійських агітаторів – новини на LB.ua