Вчені тестують штучне вирощування печінки всередині людей новини України

Якщо терапія буде успішною, вона зможе допомогти людям із небезпечними захворюваннями печінки.

Ярослав Жахалов

Ярослав Жахалов

редактор новин та оглядів LIGA.Tech

Вчені тестують штучне вирощування печінки всередині людей
Фото: LyGenesis

Біотехнологічна компанія LyGenesis оголосила про початок другої фази випробувань своєї терапії щодо вирощування печінкових клітин у лімфатичних вузлах людини. Про це повідомляє Gizmodo.

Якщо терапія буде успішною, вона допоможе людям із небезпечними захворюваннями печінки, які не можуть отримати звичайну трансплантацію. Препарат, званий LYG-LIV-001, одержують із донорських печінок, які не підходять для будь-якого потенційного реципієнта. Його клітини пересаджують у лімфатичні вузли черевної порожнини пацієнта, де вони ростуть і перетворюються на функціональні печінкові клітини. Цей спосіб дозволяє виростити нову печінку в організмі пацієнта.

LyGenesis сподівається отримати схвалення для використання терапії LYG-LIV-001 у хворих на термінальну стадію печінкової недостатності. Багато хворих на це захворювання не можуть отримати трансплантацію через обмежену кількість донорських печінок, і вони мають високу смертність. LyGenesis також розробляє технологію біореактора для вирощування інших органів, таких як нирки, тимус та підшлункова залоза. В даний час триває дослідження за участю 12 пацієнтів, і результати можуть бути відомі не раніше 2026 року. Однак, якщо це дослідження продовжить показувати обнадійливі результати, це може стати проривом у регенеративній медицині.

Читайте також

Previous post НАТО — 75. Далі обов’язково буде
Next post Нова залізниця, яку будує Росія на ТОТ, є ціллю для української армії – LB.ua