Знищити ворога: яка українська зброя наближає перемогу

Дрони, снаряди, бронетехніка і навіть ракети! Попри російські повітряні атаки, український військово-промисловий комплекс нині активно розвивається й нарощує виробництво.

Михайло Манилюк бачив, як українські розробники створюють ФПВ-дрони, які нині знищують російське військо на фронті, та роботизовану турель, яка здатна за допомогою елементам штучного інтелекту знаходити ворожі цілі й знищувати їх!

Українські дрони летять на понад тисячу кілометрів і вражають цілі глибоко в тилу ворога!

Безпілотники, які спалюють техніку окупантів.

Роботизовані системи, що здатні знищувати противника дистанційно!

Це все українські розробки, яким можуть позаздрити навіть країни НАТО!

Іван Варченко, експерт з питань національної безпеки:

Ці зразки значно перевершують і дуже значно бувають перевершують, ті аналоги, які вироблені в тому числі в цивілізованому світі. Я передусім беру безпілотні системи.

Ось так 3D-принтер виготовляє пластикові деталі для ФПВ-дронів.

Вадим, учасник ірпінського волонтерського об’єднання “Незламні серця”^

На даних принтерах ми виробляємо кріплення для антен, кріплення для відеосигналу і для керування. Також ми розробляємо додаткові кріплення для дрона, які потрібні під скид.

У цьому невеличкому приміщені над створенням дронів-камікадзе працює всього п’ятеро людей.

Андрій, учасник ірпінського волонтерського об’єднання “Незламні серця”:

Збирається рама дрона. Після чого накручується на нього мотори, ставляться камера, ставиться політний контролер, ставиться відеопередача, плата управління, після чого переходить до етапу програмування, заливки, прошивки.

У місяць тут виготовляють шість сотень ФПВ-дронів. Деталі закуповують за кордоном. Виробництво можна було б і розширити, але все залежить від донатів. Розробники просять долучатися до збору.

Андрій, учасник ірпінського волонтерського об’єднання “Незламні серця”:

Наша собівартість в районі 400 доларів. Це з батареєю.

Коли ФПВ-дрон повністю готовий – його випробовують на полі. Ось так безпілотник виконує у небі небезпечні трюки!

Руслан Легкий, голова ірпінського волонтерського об’єднання “Незламні серця”:

Зараз у нас дві модифікації по розмірах – це сімка і десятка. Це ФПВ-дрон. Він можна назвати багатоцільовий – нищити живу силу та техніку ворога, так же само він може робити гуманітарні місії для наших військових. Тобто доставляти, скидати воду, ліки, та БК.

Михайло Манилюк, кореспондент:

Цей невеличкий електронний жук здатен розвивати швидкість до ста двадцяти кілометрів на годину. Він може залетіти у вікно, бліндаж та у важкодоступні місця. Навіть, танк проти нього безсилий!

Саме ірпінські ФПВ-дрони знищили вже не один десяток російського залізяччя – розповідає Руслан. Ось відеопідтвердження застосування камікадзе по ворожій техніці.

Руслан Легкий, голова ірпінського волонтерського об’єднання “Незламні серця”:

ЗРК “Стріла”, танки, БТРи, БМП, МТЛБ – це те, що у нас вже є підтвердження. Також “Гради”, живу силу, автомобілі.

Така якісна робота майже на сто відсотків залежить від умінь пілота.

Михайло Манилюк, кореспондент:

ФПВ-дрони передають відео в реальному часі. З камери на борту, закріпленої в напрямку польоту. Пілот керує дроном у спеціальних окулярах і бачить так, немов перебуває всередині безпілотника.

Таким ФПВ-дроном українським бійцям вдалося вразити ворожу ціль на відстані у понад двадцять два кілометри. І це дуже гарний результат. Руслан розповідає – його команда планує розробити ФПВ-дрон із машинним зором, аби полегшити роботу пілотів.

Руслан Легкий, голова ірпінського волонтерського об’єднання “Незламні серця”:

Їхня задача буде долетіти, навестися на ціль, натиснути відповідну кнопку, і щоб дрон сам вражав.

Сама вражати ворожі цілі здатна турель “ТГП”, розроблена українськими винахідниками.

За словами розробників, турель з дистанційним керуванням призначена для пошуку, захоплення і знищення противника з використанням алгоритмів штучного інтелекту.

Юрій Поріцький, гендиректор компанії-розробника:

Це бойовий модуль “ТГП”. Він в нас призначений вже для наземних роботизованих комплексів, рухомих. З можливістю введення вогню зі стабілізацією, тобто введення вогню під час руху.

А ще турель можна використовувати для захисту опорних пунктів від FPV та розвідувальних дронів. Вона здатна прикривати піхоту і відволікати на себе вогонь противника.

Юрій Поріцький, гендиректор компанії-розробника:

Основна проблема всіх кулеметників при штурмі – їх виносять першими, і наша задача – забрати кулеметника з вогневої точки для того, щоб зберегти йому життя. Нехай краще розіб’ється залізо

Цьогоріч спроможності вітчизняного оборонно-промислового комплексу зростуть в шість разів, порівняно з минулим роком – прогнозують у Міністерстві стратегічних галузей промисловості. Те, що Україна нарощує виробництво зброї – підтверджують і військові аналітики.

Іван Варченко, експерт з питань національної безпеки:

Ми розуміємо, що тут відбувається просто жорстка конкуренція. Ми бачимо, що наразі відбувається і виробництво, і імпорт, і складання, і теорія технологій, які після того втілюються в практику. Ми бачимо, що всі ці речі активно розгортаються в Україні.

Сьогодні українські заводи виробляють снаряди, мінометні міни, бронетехніку, системи ППО і ракети. Це підтверджує Президент.

Володимир Зеленський, Президент України:

Серійне виробництво, нові зразки ракет. Деталі не публічні, але у нашої “оборонки” є потрібні результати.

Втім, нам потрібно більше сучасної зброї! Роботизованих систем, далекобійних, ударних та морських дронів. І тут варто робити ставку саме на якісне їх застосування. Лише так ми зможемо отримати перевагу над російським військом. І здобути Перемогу.

Previous post Польща може передати Україні запаси ракет для систем ППО – новини на LB.ua
Next post Замініть цим молоко – і булочки будуть дуже м'які та смачні. Рецепт пишного здобного тіста без яєць та вершкового масла.