Автомобільне майбутнє очима виробників – віддалений контроль паркування, цифрові ключі новини України

Сучасні технології дозволяють водіям все більш ефективно користуватися своїми автомобілями і забезпечують більш високу безпеку та комфорт завдяки можливості персоналізувати водійські налаштування та цифровим ключам.

Ліга.Тех проаналізувала, які цифрові системи пропонують такі найбільші виробники, як BMW, чому не всі функції, які доступні європейським водіям, працюють в Україні та наскільки безпечний тренд відмови від фізичних кнопок та важелів у автомобілях.

Додаток BMW Connected Drive

Одним із прикладів того, як розширюються можливості спілкування з автомобілем, є додаток BMW та Mini, нещодавно запущений в Україні та на презентації якого побував кореспондент Ліга.Тех.

Додаток BMW Connected Drive дозволяє відкривати/закривати машину та вікна за допомогою смартфона, контролювати несанкціоноване проникнення в салон, стежити за зарядкою електромобіля, планувати маршрути для подорожей, є функція цифрової діагностики шин за допомогою штучного інтелекту тощо.

Нові розробки в керуванні автомобілем.  Як це влаштовано та чому не все доступно в Україні
Фото: прес-служба BMW

Замість фізичного ключа водій тепер використовує цифровий. Він зберігається в захищеному елементі телефону та підтримується технологією зв'язку ближнього поля (NFC), яка може працювати і без Інтернету. Особа, якій ви передали доступ, не зможе “поділитися” ним ще з будь-ким. Тобто власник продовжує контролювати власне авто та тільки йому вирішувати – кому і на скільки його надати.

Через смартфон можна контролювати процес зарядки електромобіля, можна дистанційно прогрівати або охолоджувати салон.

Система попереджає про спрацювання автомобільної сигналізації, автоматично вмикає камери та записує відео. Крім того, доступні функції віддаленої діагностики авто та моніторингу стану шин.

Також у додатку My BMW можна записатися на сервісне обслуговування, дізнатися про стан автомобіля в режимі реального часу.

Програми дозволяють персоналізувати авто під себе за допомогою смартфона: від персональних налаштувань водія до налаштувань медіа, клімату, мови. Всі ці налаштування зберігаються у вашому додатку та активуються через QR-код, як тільки ви повертаєтеся до свого або лізингового автомобіля, на якому можуть їздити кілька людей одночасно.

Важливо, що ваші налаштування, маршрути, улюблену музику та фото не може побачити інший користувач цього автомобіля. Тобто, як тільки активується інший профіль, дані не будуть доступні.

Українські реалії використання технології

Проте не всі ці функції в Україні працюватимуть так само, як у Європі. Наприклад, віддалений контроль паркування, коли можна через смартфон “відігнати” свій автомобіль з вузького паркомісця, якщо його затиснули з обох боків. Це пов'язано з тим, що цей функціонал працює на тих самих частотах, що використовуються нашими військовими.

Також додаток поки що не підтримує українську мову (базовою є англійська), але компанія над цим працює та обіцяє виправити це вже у травні 2024 року.

Про українські реалії користування цією системою кореспондент Ліга.Тех розпитав власника BMW 5 Серії (у кузові F10) Дмитра.

Нові розробки в керуванні автомобілем.  Як це влаштовано та чому не все доступно в Україні
Фото: Flickr

За словами водія, автомобілі BMW, офіційно продані в Україні як мінімум до 2023 року, не мають апаратної підтримки ConnectedDrive. Відповідне обладнання просто фізично не встановлене в автомобілі. Машинам з американського ринку ця функція теж недоступна, бо там є інший формат блоку.

У європейських країнах добре налаштована передача інформації між автомобілями BMW про дорожні умови (наприклад, нерівності, ями, перекриття дороги тощо). Тобто автомобіль, що проїхав ділянку з поганим покриттям, сповіщає про це інші автомобілі BMW, і наступного водія попередять. Крім того, автомобіль отримує інформацію про можливі проблеми на дорозі.

Ще один момент. В Україні штатна навігація прокладає маршрут без урахування пробок, хоч у Європі ця функція працює.

Іронічно те, що в Україні є команда програмістів GlobalLogic, яка задіяна у розробці цього функціоналу – Connected Roadview (в BMW це Traffic Jam), але нам він недоступний. Принаймні поки що.

Дистанційний запуск двигуна для авто з ДВС – поки що теж не працює, як мінімум до закінчення військового стану.

Що пропонує Nissan та Volvo

Подібні функції мають і інші автовиробники.

Наприклад, у Nissan все залежить від підключеного пакета та конкретного авто (залежно від пакету місячна плата відрізняється). З цікавих функцій Nissan Connect Services – програма також може відслідковувати, скільки поїздок ви здійснили, а також подолану відстань та витрачений час. Якщо у вас є електромобіль, ви зможете дізнатись навіть кількість заощадженого CO2.

Volvo Cars – функціонал відрізняється залежно від моделі автомобіля, деякі функції також платні.

Hyundai Bluelink – транспортні засоби, оснащені цифровим ключем Hyundai Digital Key 2 Touch, можна закрити, відкрити та завести за допомогою смартфонів або Apple Watch. Набір функцій залежить від моделі автомобіля.

В Україні додаток із певними обмеженнями вже працює на новій Hyundai Kona. З нюансів: власникам телефонів Samsung поки що ця опція в Україні недоступна, що дивно, тому що в інших європейських країнах все добре працює.

Технології від виробників смартфонів

Виробники смартфонів також працюють над програмами, що дозволяють керувати авто просто через телефон.

Apple пропонує цифрову систему, за допомогою якої можна реалізувати автомобільний ключ Car Key. Програма, яку можна встановити на смартфон, дозволяє відкривати автомобіль дуже просто. Для цього необхідно підійти до транспортного засобу та підтвердити біометричні дані за допомогою TouchID або FaceID.

У розробленій системі є одразу три рівні безпеки. Найпростіший захист необхідний для багажного відділення. На високому рівні користувач може навіть запускати двигун.

Систему підтримують деякі моделі автомобілів Mercedes-Benz, BMW, Hyundai, Kia, Genesis та BYD.

Apple продовжує розвивати цю технологію. У планах розроблення програми, яка зможе контролювати швидкісний режим під час руху. Фахівці передбачають можливість роботи функції Car Key навіть якщо розрядиться акумулятор. Вона зможе працювати ще щонайменше 5 годин.

Німецький виробник Bosch також займається розробкою програм. Наприклад, Perfectly Keyless дозволяє перетворити телефон на справжній багатофункціональний ключ для авто. Користувачеві доступне не тільки розблокування дверей, а й запуск двигуна.

За допомогою цієї програми можна передавати право на керування автомобілем іншій людині. Здійснюється це завдяки захищеній технології. Додатковий ключ можна надсилати хмарою на інші телефони.

Безпека тут знаходиться на найвищому рівні. Телефон постійно генерує одноразовий код, що впливає на цифровий замок дверей певної машини.

Система працює за допомогою бездротового з'єднання та вбудованих датчиків. Вони вимірюють відстань до автомобіля та можуть ідентифікувати ключ доступу. Коли власник наближається до машини і між ними залишається відстань 2 метри, дверцята відчиняються автоматично.

Нові розробки в керуванні автомобілем.  Як це влаштовано та чому не все доступно в Україні
Фото: Bosh

Сучасні розробки полегшують водієві доступ до автомобіля. З їх допомогою можна не тільки відчиняти дверцята, але й запускати двигун. Деякі програми дозволяють прогрівати автомобіль та виставляти налаштування різних систем. Але з огляду на воєнний стан у нас ці функції працюють з обмеженнями.

Дослідження EuroNCap та перспективи заборони екранів в авто

Сенсорні екрани та елементи керування швидко наповнюють інтер'єри сучасних автомобілів. Звичні для більшості водіїв фізичні кнопки, ручки та важелі поступово відходять у минуле. Є чимало суперечок, наскільки безпечним є такий тренд.

Авторитетна європейська асоціація EuroNCAP, яка вже давно займається не лише краш-тестами, а й іншими аспектами пасивної та активної безпеки, виступила за збільшення кількості фізичних кнопок та зменшення ролі сенсорів.

Відповідно до нових правил, що набрали чинності в січні 2026 року, випробувані на краш-тесті моделі не зможуть претендувати на максимальний 5-зірковий рейтинг через відсутність обов'язкових, на думку Euro NCAP, фізичних елементів управління. Поки що до їх переліку входять п'ять функцій: покажчики повороту, аварійна сигналізація, звуковий сигнал, склоочисники та екстрений виклик eCall. До речі, наприклад, у електромобілів Tesla налаштування двірників вже заховано у меню медіасистеми. Виходить, що Euro NCAP робить запобіжний крок.

Директор зі стратегічного розвитку Euro NCAP Меттью Евері пояснив позицію організації: “Надмірне використання сенсорних екранів є загальногалузевою проблемою.

Майже всі автовиробники переносять основні елементи керування на сенсорні екрани, змушуючи водіїв відволікатися від дороги і тим самим підвищуючи ризик аварій, пов'язаних з відволіканням.

Нові випробування Euro NCAP заплановані на 2026 рік. Виробників стимулюватимуть використовувати окремі фізичні елементи управління основними функціями в інтуїтивно зрозумілій манері, обмежуючи час відриву очей від дороги і, отже, сприяючи безпечному водінню.

Треба сказати, що не всі автовиробники поспішають міняти перевірені кнопки на сенсорні. Консерватизмом славляться Suzuki та Toyota, а компанія Hyundai останнім часом навіть збільшила кількість кнопок у деяких своїх моделях. Більш того, навіть електромобільний стартап Lucid має намір збільшити кількість фізичних кнопок в інтер'єрах своїх машин відповідно до побажань своїх клієнтів.

Генеральний директор BMW Олівер Ципсе вважає, що сенсорні екрани зовсім будуть заборонені на законодавчому рівні протягом найближчих десяти років, оскільки вимагають надто сильного відволікання.

Слід зазначити, що Euro NCAP є незалежною неурядовою організацією, відповідно її приписи не мають юридичної сили для заборон. У той же час їх рейтинги безпеки мають високе маркетингове значення для автовиробників, тому можна очікувати повернення фізичних кнопок в авто, як мінімум для європейського ринку.

Читайте також

Previous post Зеленський прибув до Литви, щоб підписати угоду про безпеку
Next post Всесвітній день космонавтики 12 квітня — які вихідці з України у США літали в космос