Британія може передати Україні лазерну зброю DragonFire

Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс допустив відправку лазерної зброї DragonFire Україні до 2027 року. Про це повідомила газета The Daily Telegraph.

Скажімо так, вона (лазерна зброя – ред.) не обов’язково має бути на 100% ідеальною, щоб передати її Україні. На даний момент датою, як і раніше, є 2027 рік, але, звичайно, я подивлюся, що ми можемо зробити, щоб прискорити цей процес.

DragonFire – спільна розробка виробника ракетних систем у Європі MBDA та британської оборонної лабораторії Портон-Дауна (DSTL).

За словами керівника проекту Метта Коркона, досвідчені зразки лазерної зброї можуть передати Києву вже у вересні, після того, як британська армія випробує DragonFire на практиці.

15 березня американське видання Newsweek з посиланням на британське Міноборони повідомило, що DragonFire не передадуть Україні, оскільки зброя ще не введена в експлуатацію. Київ заявляв про готовність протестувати нову технологію.

Лазерна зброя DragonFire розробляється у Великій Британії з 2017 року. Воно працює за рахунок фокусування 37 лазерних променів потужністю 1,5 кВт, а спеціальна форма апарату дозволяє досягти конструктивної інтерференції, яка додатково посилює потужність. Зброя невидима для людського ока, оскільки промені розташовуються близько до інфрачервоного спектру, і безшумна.

Британія може передати лазерну зброю DragonFire Україні

Промінь, який рухається зі швидкістю світла, здатний знищити ціль розміром з монету на відстані 1 км, перетворивши метал на плазму з температурою 3000°С.

Далекобійність зброї засекречена. За словами розробників, лазерна зброя призначена для протиповітряної оборони, особливо ефективно вона збиває безпілотники.

Вартість одного пострілу становить лише 13 доларів. 19 березня Велика Британія провела вдалі випробування DragonFire.

Previous post Десятки ракет ударили по Ізраїлю
Next post На півночі Ізраїлю лунає сирена: країну масовано атакують ракетами – ЦАХАЛ | новини України