Братство дронів: як новітні розробки знищують російське залізо

Тисячу кілограмів на тисячу кілометрів! Десятки нових морських дронів Sea Baby або “Малюк” розробила СБУ. Система цих модернізованих безпілотників відрізняється від минулого покоління.

Вони набагато потужніші та дозволяють атакувати російські бойові кораблі майже по всій акваторії Чорного моря. Росіяни навіть уже заговорили про перебазування Чорноморського флоту. Про новітні розробки детальніше Руслан Смєщук.

Сьогодні дрон вартістю 8 з половиною мільйонів гривень, знищує військовий ворожий корабель вартістю у кілька десятків мільйонів доларів.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив:

Це можна назвати морською демілітаризацію.

Це новий український морський дрон “Малюк” – модель другого покоління. Основні характеристики – засекречені. Але з того, що відомо – стає зрозумілим – це багатоцільовий безпілотник нового покоління.

Артем Дехтяренко, речник СБУ:

Наприклад, Sea Baby 2024 року випуску – це дрон нового покоління, який є ще більш смертоносним, він відрізняється виглядом від попередньої моделі, і ТТХ. Він здатен доставити майже тону вибухівки, на понад 1000 км. А це означає що СБУ може дістати ворожу ціль майже в любій точці Чорного моря.

Позивний “Хантер”, бригадний генерал військової контррозвідки СБУ:

DronyGeneral1- це незвичайний дрон-камікадзе в прямому розумінні що в нього задача – прорватися в певну точку, пройти захист певної цілі і вразити її. Ні! Він сам вражає об’єкти своїм бортовим озброєнням, і допомагає іншим – більш дешевим дронам-камікадзе закінчувати ці місії.

“Хантер” – бригадний генерал контррозвідки СБУ, куратор та один з ідеологів безпілотного напрямку Служби. Наразі сили СБУ використовують два типи дронів. Більш важкий Малюк – першого покоління – ось він. А також ось такі менші, але добре броньовані ударні дрони “Мамай”. Їхнє завдання – атакувати зграями, прориватися повз ворожий вогонь – і топити, топити, топити росіян.

Артем Дехтяренко, речник СБУ:

Це один із прикладів асиметричних заходів, які застосовує Україна. Коли завдяки креативу СБУ і побратимів із Сил Оборони – ми завдаємо дуже болючих втрат противнику, і вже припинили домінування рф в Чорному морі.

Відтак відомо, що новий морський “Малюк” може тягнути на собі тисячу кілограмів бойової ваги на тисячу кілометрів. Причому завдяки бортовому озброєнню він є загрозою не лише для російських морських об’єктів. Близьке узбережжя – а в цій зоні є багато цікавих цілей – тепер теж буде під ударом.

Позивний “Хантер”, бригадний генерал військової контррозвідки СБУ:

DronyGeneral3. Завдання саме таких дронів, досягти військових об’єктів які знаходяться недалеко від берега, системи ППО, і багато чого іншого. DronyGeneral2 – це дрон зі значно покращеними морехідними властивостями й спроможностями, якій точно доставить навантаження в понад тонну на дистанцію в понад 1000 км.

Отакі важкі дрони – це українська “довга” морська рука. Відтепер ця сильна рука може потиснути російський корабель за горлянку майже в будь-якій точці Чорного моря.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив:

Російська Чорноморська флотилія не має де заховатися, в Чорному морі немає безпечних місць для російських військових кораблів. Була навіть інформація, що росіяни планують відправити свої кораблі до Абхазії. Але це не панацея, і туди можемо дістати.

Окрім СБУ, морські дрони є у ГУР та інших сил оборони. Спільно, Сили Оборони змогли не допустити найбільш небезпечного сценарію – відрізати Україну від Чорноморських портів та моря. Задушити нас морською блокадою – рашистам також не вдалося. Отакі дрони виявилися ефективною зброєю, що пише нову історію морських воєн. Історію зовсім молоду – але на яку вже можна викладати у військових вишах. Або виставляти, наприклад, в Національному військово-історичному музеї України.

Сергій Воронов, завідувач Центрального військово-морського музею:

Наш надцікавий експонат, це той самий вже легендарний, автономний, роботизований безпілотний апарат “Магура Б5”. Це військово-морська зброя, яка внесла суперові корективи в військову ситуацію. в Північному Причорномор’ї. І за рік завдяки такій зброї кораблі ЧФ рф були витіснені спочатку на бази в Криму, а потім і бази в східні частині Чорного моря.

Ці дрони дебютували у 23 році.

Сергій Воронов, завідувач Центрального військово-морського музею:

Був пошкоджений корабель “Іван Хурс” біля Боспору, вже в серпні було пошкоджено сторожовий корабель “Сергій Котов”, який добили у 24 році в районі Керчі.

А вже початок 24 став ще більш “врожайним”.

Це в лютому потоплення ракетного катера “Івановец” на траверзі озера Донузлав, двох катерів біля селища Чорноморське – це на Тарханкуті. Потоплення великого корабля “Цезар Куніков”, і врешті потоплення корабля “Сергей Котов” в районі Керченської протоки.

Українські морські дрони швидко еволюціонують. Стають потужнішими та розумнішими.. І перемагають.

Previous post «Я оптиміст» – віцепрезидент США за президентства Трампа про майбутнє голосування в Конгресі щодо допомоги Україні
Next post Китай приховує свою військову присутність у космосі