Огляд українського авторинку у І кварталі 2024 року – курс на китайські електромобілі. | новини України

Автомобільний ринок України за результатами першого кварталу 2024 показує впевнене зростання рівня продажів. Серед цікавих тенденцій: електромобілів з Китаю стає дедалі більше, на ринку збільшилася кількість доступних авто, тенденція спаду в преміальному сегменті, ускладнилася логістика доставки нових авто.

Ліга.Тех підготувала огляд авторинку у першому кварталі 2024 року та розповідає про потенційні проблеми, які можуть змінити ситуацію.

Підсумки продажу автомобілів за три місяці 2024 року

У березні 2024 року в Україні було продано майже 6700 нових легкових автомобілів. Найпопулярнішим серед них залишається кросовер Renault Duster (920 проданих одиниць), а серед марок – Toyota (1021 автомобіль).

В Україні було зареєстровано 16660 нових легкових автомобілів, повідомляє асоціація “Укравтопром”. Це на 48% перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Але березень продемонстрував, що далі на нас чекають уже не такі вражаючі цифри продажів.

У першому кварталі 2024 року лідери не змінились.

Беззмінний лідер ринку – автомобілі марки Toyota. Було продано – 2643 авто, що на 52% більше за показник 1-го кварталу 2023 року.

Renault подвоїв продажі в порівнянні з 1-м кварталом 2023 року і займає впевнене друге місце з результатом 2165 машин. Фантастичну динаміку продажів у 4,5 рази показує Audi (зростання з 94 до 421 авто).

Китайська Geely продажі зросли з 37 до 165 одиниць. Причина – розпродаж акційних автомобілів 2022 випуску. Наприклад, ціни на Geely Atlas Pro починаються із $16 500.

Огляд українського авторинку у І кварталі 2024 року: лідери продажу та проблеми
Фото: geely-goloseevskу.com

На відміну від 2023 року, продаж марок більш преміального сегменту скорочується: кількість нових реєстрацій BMW зменшилася на 14%, Mercedes-Benz – на 40%, Land Rover – на 12%. Однак у преміум-сегменті є виняток: продаж Porsche зріс на 3%, а марки Lexus – на 26%.

Які кольори машин найпопулярніші у покупців нових автомобілів

Перше місце – білого кольору. З реалізованих у 1-му кварталі 2024 року нових машин – 36% були білого кольору. Про це повідомляє Укравтопром.

Лідирує у білому забарвленні – Renault Duster.

Другий за популярністю колір – сірий. Майже третина зареєстрованих нових автомобілів цього кольору. Найбільше сірих автомобілів також обрали покупці Renault Duster.

Огляд українського авторинку у І кварталі 2024 року: лідери продажу та проблеми
Фото: cdn.group.renault.com

Замикає трійку – чорний колір. Його обрали 15% покупців.

Найбільше в цьому кольорі було продано Toyota Land Cruiser Prado.

Четверте місце – синій колір, свій вибір на ньому зупинили 9% автомобілістів.

Найпопулярніший синій – у Skoda Scala.

Огляд українського авторинку у І кварталі 2024 року: лідери продажу та проблеми
Фото: Wikipedia

Замикає Топ-5 найпопулярніших кольорів на українському ринку нових легкових автомобілів – червоний (3%). А лідер серед них – Mazda CX5.

Огляд українського авторинку у І кварталі 2024 року: лідери продажу та проблеми
Фото: mazda.ua

Найпопулярніші гібриди, що продаються в Україні в першому кварталі 2024 року

За даними Укравтопрому, у першому кварталі 2024 року було продано понад 4,7 тисячі гібридних легкових автомобілів (HEV та PHEV).

Лідер ринку серед нових гібридів – Toyota RAV-4 (480 одиниць).

Огляд українського авторинку у І кварталі 2024 року: лідери продажу та проблеми
Фото: toyota-ua.com

Друге місце – у Toyota Camry (221 одиниця). Третій результат – Nissan Qashqai (164 одиниці)

Серед автомобілів з гібридними силовими установками лідер – Ford Fusion зі США (255 одиниць).

Огляд українського авторинку у І кварталі 2024 року: лідери продажу та проблеми
Фото: Wikipedia

Також у топ-3: Chevrolet Volt (138 одиниць) та Toyota Prius (136 одиниць).

Курс на електромобілі з Китаю

Незважаючи на російські атаки на енергетичну інфраструктуру, українці дедалі більше купують електромобілі. Найбільшим попитом користуються нові електромобілі китайського виробництва та б/в Tesla та Nissan.

Згідно зі статистикою Укравтопрому, продажі автомобілів з Китаю в Україні продовжують рости шаленими темпами. За перший квартал 2024 року українці придбали 4,2 тисяч машин з Піднебесної (це 18% ринку нових авто), що на 75% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

85% автомобілів з Китаю в Україні – електрокари. Найбільший попит мають моделі добре відомих у нас світових брендів (Volkswagen, Honda, Nissan), випущені в Піднебесній. Абсолютний лідер не змінився – Volkswagen ID.4.

Огляд українського авторинку у І кварталі 2024 року: лідери продажу та проблеми
Фото: Wikipedia

Топ-5 найпопулярніших авто, завезених до нас із Китаю

Топ-5 нових легкових авто

Топ-5 вживаних легкових авто

· Volkswagen ID.4 – 750 проданих авто.

· Honda e:NS1 – 255 од.

· BYD Song Plus – 227 шт.

· Nissan Aria – 189 миль.

· Geely Atlas Pro – 164 ед.

· Volkswagen iD.4 – 350 од.

· Nissan Aria – 103 милі.

· Honda eNS1 – 99 од.

· Toyota bZ4X – 70 од.

· Volkswagen ID.6 – 48 од.

Як ескалація у Червоному морі може вплинути на український авторинок

Атаки хуситів порушили логістику та змусили низку великих судноплавних компаній перенаправити основні комерційні маршрути з Червоного моря навколо всієї Африки, що значно підвищило ціни та терміни доставки вантажів, у тому числі й автомобілів.

Слідство – чергове зростання цін на контейнерні перевезення, оскільки судна, які перевозять усі – від одягу до телефонів та автомобільних акумуляторів, будуть змушені уникати Суецького каналу, найкоротшого маршруту між Азією та Європою. Новий маршрут може виявитися в рази довшим. Як пише Reuters, Tesla і Volvo вже заявили про часткове зупинення виробництва в Європі через дефіцит компонентів.

Судноплавна компанія Maersk після серії нападів на свої судна заявила, що зупиняє всі рейси через Червоне море.

Проблеми з логістикою вже торкнулися світових поставок Geely, Audi, Mercedes-Benz і Renault. Україну теж не омине ця криза. Подорожчає логістика для автомобілів, що поставляються до нас із країн Азії (Японія, Південна Корея, Таїланд, КНР тощо). Через зростання цін на контейнерні перевезення імпорт електромобілів із Китаю може стати не таким вигідним, як зараз. Крім того, ця ситуація негативно вплине на ринок автозапчастин та терміни їх доставки.

Ускладнює логістику нашого автобізнесу блокада поляками кордону.

Проблеми китайських автовиробників

Незважаючи на популярність китайських автомобілів, у їхніх виробників також можуть виникнути проблеми.

Зараз компанія BYD заробляє на одному автомобілі майже в сім разів менше за Tesla. За даними Late Finance, прибуток компанії з кожного проданого торік автомобіля становив менше $1250, тоді як Tesla — понад $8250.

Великі обсяги виробництва дозволяють BYD демпінгувати та вигравати у цінових війнах. До кінця цього року вони планували продати 3 млн. автомобілів. Але таким “наполеонівським планам” можуть перешкодити масові скарги покупців на якість продукції та згадані вище проблеми з постачанням.

Китайські електромобілі BYD, що поставляються до Європи, Близького Сходу та інших країн Азії, мають проблеми з якістю – пише InsideEVs.

Машини BYD після довгої дороги з Китаю до місця призначення потребують ремонтних робіт. У Японії на них знайшли подряпини, а на цвіль, що прибули до Європи. Є скарги на відшаровування фарби та пластику.

Це більше схоже на проблеми, пов'язані з логістикою, ніж виробничі дефекти. Але якщо BYD хоче виграти у протистоянні з Tesla, їх потрібно швидко вирішувати. У лютому 2024 року продажі компанії BYD впали вперше за довгий час.

Читайте також

Previous post Україна здатна досягати потрібних цілей в тилу РФ зброєю власного виробництва
Next post Субсидія в Україні — як розраховують розмір обов’язкового платежу