Чому впали продажі Tesla – новий антирекорд Ілона Маска | новини України

Декілька днів тому всі західні ЗМІ писали про кризу в Tesla, але 24 квітня акції компанії раптом подорожчали на 15 відсотків. Ситуацію врятували гучні заяви гендиректора компанії Ілона Маска, які змусили інвесторів повірити у успішне майбутнє автомобільного гіганта.

Ліга.Тех зробила короткий розбір ситуації навколо Tesla та нових обіцянок Ілона Маска.

Причини низьких продажів Tesla

23 квітня Tesla повідомила, що за перші три місяці року заробила набагато менше через низькі продажі автомобілів. Компанія представила щоквартальний фінансовий звіт, у якому заявила: порівняно з першим кварталом 2023 року прибуток упав на 55 відсотків до $1,1 млрд, дохід зменшився на 9 відсотків до $21,3 мільярда.

Компанія зазначила, що у першому кварталі зіткнулася з “чисельними викликами”, серед яких конфлікт у Червоному морі та пожежа на заводі Gigafactory під Берліном, через яку зупинилося виробництво Tesla у Німеччині. У Tesla зазначили, що глобальні продажі електромобілів продовжують перебувати під тиском, оскільки багато автовиробників віддають перевагу гібридам електромобілів.

Ознаки того, що компанія має проблеми, були й раніше. 7 квітня інформаційне агентство Reuters з посиланням на власні джерела в компанії розповіло про відміну проекту Model 2, який має стати бюджетною версією електрокара для масового ринку. Автомобіль потребував відходу від традиційних конвеєрів. У Tesla сподівалися, що це вдвічі зменшить витрати на виробництво. Але це також вимагало мільярди доларів інвестицій, щоб підготувати заводи.

А 15 квітня стало відомо, що Tesla планує звільнити понад 14 000 своїх працівників, що становить понад 10% їхньої глобальної робочої сили. Тоді Ілон Маск пояснив скорочення необхідністю зберегти та збалансувати бюджет, а також підготуватися до наступного етапу зростання.

У Tesla рекордно низькі продажі, але акції йдуть нагору.  Розібрали причини
Електропікап Tesla Cybertruck (фото – Tesla)

До того ж, регулярно з'являлися новини про проблеми з якістю транспорту компанії. Компанія відкликала 3878 автомобілів Cybertruck через проблему з педаллю газу. Tesla замінить або допрацює педаль на всіх наявних Cybertruck і вже почала будувати нові автомобілі з виправленою педаллю.

Невиконані обіцянки Ілона Маска

Довгий час Ілон Маск будував майбутню стратегію компанії на технології безпілотних електромобілів. Ще у 2019 році технобізнесмен обіцяв, що вже за рік ми побачимо на вулицях тисячі безпілотних роботаксів. Цю обіцянку він повторював майже щороку за останні п'ять років так, що це вже стало своєрідним жартом.

Повного автопілота в машинах досі немає, а частково автоматизовані системи керування Tesla все частіше потрапляють до уваги американських регуляторів безпеки. З 2016 року сталося понад 30 аварій з Teslа, підозрювані й у роботі на автопілоті чи режимі “повного самостійного водіння”. Внаслідок аварій загинули щонайменше 14 людей.

Нездатність компанії випустити автономні транспортні засоби підірвала впевненість інвесторів, що Tesla може створювати майже неможливі речі. Тому на Ілона Маска неодноразово подавали до суду зі звинуваченням у шахрайстві. Навіть рідний брат бізнесмена спростував його заяви та визнав, що на впровадження повного автопілота піде щонайменше 5 років.

Чому ж тоді йдуть вгору акції Tesla

Також Tesla прискорює роботу над новою лінійкою автомобілів, виробництво якої мало розпочатися у другій половині 2025 року.

У той же час, у день публікації звіту у вівторок акції Tesla зросли на 12%, оскільки інвесторів більше зацікавили не низькі продажі, а перспективні анонси щодо майбутніх продуктів. Ілон Маск підкреслив, що компанія зосереджена на майбутньому та інвестує у нього. У першому кварталі компанія витратила $1,1 млрд на дослідження та розробки, що на 49% більше, ніж у тому ж кварталі 2023 року.

Компанія планує використати штучний інтелект для досягнення прогресу в автономності та впровадженні нових продуктів, у тому числі побудованих на платформі автомобіля наступного покоління.

Тепер Маск пообіцяв старт на початку 2025 року або навіть наприкінці 2024 року. Саме тому скасували проект Model 2.

Бізнесмен пообіцяв, що серед нової лінійки буде “доступніший” транспорт. Вартість нових моделей поки що невідома. Стартова ціна найдешевшого з поточних автомобілів Model 3 становить близько $39 000.

Читайте також

Previous post Військова доктрина Білорусі змінена ― тепер армія повинна допомагати союзникам
Next post Метро Києва – у Кличка розказали, яких тварин можна перевозити у підземці і які є вимоги